Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Totalna rasprodaja

ALARMANTNO STANJE U SLAVONIJI Oznake 'NA PRODAJU' duž čitavih ulica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iseljavanje Hrvatske ne prestaje. Mladi odlaze u potrazi za poslom, a stari koji ostaju umiru. Alarmantno je u Vukovaru, gdje je tržište preplavljeno praznim kućama i stanovima koji se prodaju u bescijenje, za 350 do 400 eura po kvadratu. Slično je u cijeloj Slavoniji i Baranji gdje se oznaka "Na prodaju" vidi duž čitavih ulica.

Kutije pune ključeva od kojih svaki otvara jednu praznu vukovarsku nekretninu. 'Ovdje su vukovarske kuće, ovdje je Borovo naselje kuće i stanovi, ovdje su stanovi i poslovni prostori, sela...', rekla je Ružica Dufek, vlasnica agencije za nekretnine. Samo u Ružičinoj agenciji na prodaju je oko 150 nekretnina. Stan s pogledom na Dunav od više od 60 četvornih metara, prodaje se za 27 000 eura.

Pročitajte i ovo Osijek protiv komaraca - 2 Slavonija bez problema Dronovi, čamci, amfibije... Sve je spremno za veliku bitku, ali je li to dovoljno? "Nisu to baš zmajevi koji piju krv" Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete

'Vlasnica ne živi više tu, ona ga je otkupila, istekla je zabrana i ona je već malo starija gospođa, otišla je kod djece živjeti', rekla je Dufek.

Uz otkupljene stanove, najviše je praznih kuća iz poslijeratne obnove. Vlasnici su preminuli, a nasljednici često, još od rata, žive drugdje. 'Evo ovi preko su u Mađarskoj, nasljednik, a ovaj tu, on je na moru, čovjek tamo i živi, a ovdje su baka i deda umrli', rekao je Branislav Čeruvija iz Vukovara.

Negativna gospodarska kretanja i Domovinski rat učinili su svoje. Vukovar izumire, na 100 mladih čak je 151 stari.

'Mi dolazimo u situaciju da gubimo stanovništvo i prirodnim putem zbog više umrlih od rođenih, i mehaničkim putem jer je više iseljavanja od doseljavanja. I onda jednostavno posljedica takvog stanja je ono o čemu vi govorite, dakle, o pojavi viška nekretnina', rekao je demograf Dražen Živić.

Napuštene kuće i u okolnim selima. Slično je i u okolici Osijeka. Katnica od 200 četvornih metara Franciskinoj je obitelji postala preskupa. 'Ne možemo uzdržavati, eto, prevelika je i sad mijenjali bi za jedan stan ili malu prizemnicu bilo gdje u Hrvatskoj', rekla je gospođa Franciska iz Antunovaca.

Slavoniju ne napuštaju samo egzistencijalno ugroženi. 'Dosta bračnih parova, dosta ljudi odlazi onih koji su, da kažem, na neki način i osigurani, imaju radno mjesto', napominje Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

'Ne piše sam se dobro, to u konkretnim brojkama znači da bi Hrvatska mogla vrlo predvidljivo do sredine ovoga stoljeća imati gubitak stanovništva u rasponu 300 do 700 tisuća', rekao je demograf Živić. Uz ovakve trendove, Hrvatska se bliži demografskoj katastrofi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene