Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razdoblje 'mršavih krava'

Alarmantno: Ove godine propalo 2.800 farmera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U hrvatskom mljekarstvu posljednjih je pet godina razdoblje 'mršavih krava'. U lancu nelikvidnosti zapeli su i domaći farmeri pa je ove godine propalo 2.800 farmera s 30 tisuća krava.

Za desetak krava, mjesta ne nedostaje. Ali ne jer je Nikola mislio na njihovu udobnost, nego jer se ostalih sto riješio. 'Najbolje kad bi banka uzela tu farmu da mogu mirno spavat, inače ne spavam danima i ne znam kako ću to vratit', kaže Nikola Cota iz Vuke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Broj farmi se smanjio 5 puta Pijemo sve skuplje mlijeko, a krave propadaju Slika nije dostupna Više pojedu nego što zarade Svaka hrvatska krava zadužena je gotovo 600 kuna

Nikola je samo jedan od 2.800 farmera koji su ove godine propali. Kap u moru nelikvidnosti je i milijarda i sto milijuna kuna neplaćenih računa mljekarskog sektora.

'Stočna hrana već je godinama najskuplja stavka u proizvodnji mlijeka. Ne čudi stoga što od proizvedene litre mlijeka čak pola litre odlazi na stočnu hranu.

Od one druge polovice dva decilitra idu za plaće radnika, još dva idu banci, a decilitar popije veterinar, lijekovi, režije i gorivo. Na svakoj litri minus od kune i pol.

>> Mljekari kroz iduća dva tjedna dobivaju zaostale poticaje

Mislim da je svakoj državi interes proizvodnja mlijeka i s tim bi se svaka država trebala ponositi, ali u Hrvatskoj je i ministar i Ministarstvo zaboravili na proizvođače mlijeka', kaže Igor Rešetar iz Saveza udruga proizvođača mlijeka.

Ni s nama ministar nije želio o ovoj temi. Prije pet godina bilo je pedeset tisuća proizvođača. Sada jedva deset tisuća.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene