Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ CIJEPLJENJA NIŠTA

Poslodavci o novom modelu dobivanja potpora: "Žilavi smo. Mi ćemo se snaći, ali trebamo potporu Vlade"

Najava premijera Andreja Plenkovića da će cijepljenje radnika biti uvjet za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta izazvala je niz kritika. Stoga se ministar rada Josip Aladrović danas u 15 sati sastao s predstavnicima sindikatima i poduzetnika. Razgovarali su o novom modelu.

Reporter TV Dalibor Špadina o ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarao je s Damirom Zorićem iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Fali radnika za sezonu Tko će raditi? Poslodavci na velikim mukama u potrazi za radnicima: "Plaćeno mi je dosta toga pa zaradim 400 eura više nego u Srbiji" Slika nije dostupna DISKRIMINACIJA Oporba protiv uvjetovanja potpora cijepljenjem: ''Vrijeme je za ukidanje nepotrebnih ograničenja''

Zorić kaže prvo moramo vidjeti kako će ovaj model funkcionirati da bismo pobrojali sve što ne valja.

"Ne valja što uopće mora postojati takav model", rekao je i dodao kako je sve plod želje da se suzbije širenje koronavirusa.

"Razilazimo se kako doći do toga, imamo vremena da čitav mjesec dogovaramo kako će se primijenti mjere za srpanj jer će se isplaćivati u kolovozu", rekao je.

Zorić ističe da je pitanje može li se ta potpora uvjetovati cijepljnjem jer poslodavci nemaju zakonski model da pitaju zaposlenike jesu li cijepljeni.

"Eksplicitno je rečeno da poslodavac da bi dobio portporu, dobit će je za dio radnika koji su se cijepili. Staro pravilo je da se ne mogu otpuštati radnici 18 mjeseci nakon primanja potpora. To samo znači da će poslodavci dobiti manje potpore nego što je potrebno ako svi zaposlenici nisu cijepljeni", rekao je Zorić i ističe kako su najugroženije male i srednje tvrtke i njima treba pomoći, no ni ovaj model neće značiti poslovnu smrt.

"Poslodavci su žilavi. Mi ćemo se snaći, ali trebamo potporu Vlade", zaključuje Zorić.

Ništa od potpora bez COVID potvrda

"Ono što smo najavljivali, a to je da ćemo povezati COVID potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost zajedno s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavili poduzetnicima i sindikatima. Ovo je prvi sastanak predstavljajući ovaj model. Dogovor je da se, nakon što raspravimo same elemente modela, da sljedeći sastanak održimo početkom sljedećeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij COVID potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore u financijskom smislu", otkrio je Aladrović nakon sastanka. Tako poslodavci mogu očekivati potpore samo za onaj broj zaposlenika koji ima COVID potvrdu.

Kazao je kako se više od 1,5 milijuna građana cijepilo i pozvao sve koji nisu da to učine. Rekao je i kako je na sastanku ministrica Brnjac pokazala podatke koji pokazuju da imamo što očekivati od ove turističke sezone i još jednom pozvao na odgovornost.

Aladrović ističe da potpore nisu pravo već podrška poslodavcima. 

Na pitanje novinara kako će novi model funkcionirati, Aladrović odgovara: "Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Do sad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju COVID potvrde". Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje.

Kaže da će Hrvatski zavod za zapošljavanje kontrolirati tko će dobivati potporu.

"Zakonska i ustavna osnova ovdje nije upitna", rekao je.

"Pitanje ustavnosti je promašeno. Imat ćemo očuvana radna mjesta i poslodavce čija će likvidnost biti snažnija. Kako će to na tehničkoj razini biti odrađeno, vezano za zaštitu privatnih podataka, sigurno će sve biti po zakonu", kazao je Aladrović.

"Apsolutno nema potrebe za strahovanjem od otkaza, jer upravo cilj mjera je da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada u 16 mjeseci puno intenzivnije krize uspjeli kao društvo. Međutim, moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca", dodao je ministar.

Aladrović kaže da očekuje kako će se 50 i nešto tisuća ljudi iz sektora ugostiteljstva i prijevoza, koji imaju visoku interekciju s gostima pokazati odgovornost i cijepiti se.

"Javni sektor nije korisnik potpora za očuvanje radnih mjesta na način na koji je to privatni sektor", kaže ministar i dodaje kako se razgovara o tome i na koji način izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora. Dodaje kako će idućih dana o tome intenzivnije razgovarati.

Na pitanje hoće li uvjetovati zaposlenicima ministarstva da imaju COVID potvrde ako žele dobiti plaću, ministar kaže da se ide prema tome da se izjednače privatni i javni sektor, no nije konkretno odgovorio na pitanje. Dodaje samo kako stručnjaci ne vide diskriminaciju niti protuustavnost u ovoj odluci.

Ponavlja kako se ovime čuvaju radna mjesta i kaže kako ova vrsta potpore neće stvoriti probleme te ističe kako će sve biti po zakonu što se tiče čuvanja privatnih podataka osoba. 

"Ostaju isti sektori, jedino dio oko mikropoduzetnika ćemo nešto drugačije formirati", rekao je i dodao kako potpore ostaju od 2000 do 4000 kuna.

"Kažnjavaju se oni koji su se cijepili i kažnjava se i poslovadavc"

Reporter Dalibor Špadina koji se javio u Vijesti Nove TV u 17 sati razgovarao je s Eduardom Andrićem iz odsjeka za turizam Saveza sindikata Hrvatske.

"Potpore bi se vezale uz broj radnika koji su se cijepili", rekao je i pojasnio da ako poslodavac ima 50 zaposlenih od kojih se 25 cijepilo, a 25 nije, za 25 će dobiti potporu. Ističe kako se zbog GDPR-a ne može saznati tko su ti koji su se cijepili.

"Kažnjavaju se oni koji su se cijepili i kažnjava se i poslovadavc", smatra Andrić koji ističe kako je stav da se "ne može na takav način ustratiti potpore poslodavcu jer može dovesti do toga da bude prisiljen otkaze davati". Dodaje i kako je poznato koliki je problem nedostatak radne snage, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu.

Radnici razmišljaju da pokrenu tužbe

Andrić je na konferenciji za novinare kazao kako je stav sindikata da je ovaj model vid diskriminacije.

"Radnici su tražili da, ako se to desi, da pokrenu tužbe i sindikata da im da pravnu pomoć. Postigli smo konsenzus da se potrebno cijepiti i da je potrebno uvjeravati ljude da se cijepe i da je to jedini način da sačuvamo sezonu i da se ne desi da u 9., 10. mjesecu hoteli ostanu prazni", rekao je.

"Bilo koja vrsta batine i prijetnje ljudima nije dobra", rekao je i dodao kako bi to samo moglo biti kontraproduktivno.

Za neke je ovaj potez ucjena i diskriminacija

Nakon što su se u javnosti pojavile kritike da je najava uvjetovanja isplate potpora za očuvanje radnih mjesta time da su radnici cijepljeni zakonski neosnovana, Plenković je rekao da će ona biti pronađena. Istaknuo je da Vlada nikomu ništa ne nameće, ali i podsjetio da mora voditi računa o 44 posto odraslih koji su se cijepili.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović, ministar rada Jednostavan model Dnevnik Nove TV doznaje: Ministar Aladrović će poslodavcima i sindikatima ponuditi novi model potpora, pogledajte kako će izgledati
Pročitajte i ovo Dražen Oreščanin Niz reakcija Oreščanin ima kontraprijedlog: "Ako radiš u javnoj službi i nisi se cijepio – nema plaće"

Cilj je stimulirati radnike i poslodavce, naglasio je ranije Aladrović i dodao: ''Apsolutno nema potrebe za strahovanjem od otkaza jer cilj je mjera upravo to da ne dođe do otpuštanja. U tome smo do sada u 16 mjeseci mnogo intenzivnije krize uspjeli kao društvo. Međutim, moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornost pojedinca.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRITISAK I DISKRIMINACIJA Sindikati o potporama i cijepljenju: Vlada perfidno prebacuje odgovornost, radnici ne smiju trpjeti posljedice
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DISKRIMINACIJA Oporba protiv uvjetovanja potpora cijepljenjem: ''Vrijeme je za ukidanje nepotrebnih ograničenja''

Dio poduzetnika i sindikata taj je potez nazvao ucjenom, pa čak i diskriminacijom, i pita se kako se ta mjera može provesti bez zakonske obveze o cijepljenju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene