Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saznajte više

'Ako se nije bojala Malta, ne treba se bojati ni Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je mala Malta ušla u Europsku uniju visoko uzdignuta čela ne bojeći se asimilacije nema razloga da se toga boji i Hrvatska, rekao je predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zvonimir Frka-Petešić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u sklopu tematskog programa ‘Saznajte više o Europskoj uniji’.

Studente i zainteresirane građane o prednostima ulaska Hrvatske u EU su na tematskom programu ‘Saznajte više o Europskoj uniji’ informirali i prvi savjetnik veleposlanstva Delegacije EU u RH Paolo Berizzi, veleposlanik Republike Poljske u RH Wieslav Tarka, savjetnik za odnose s javnošću u Veleposlanstvu Kraljevine Danske u RH Tomislav Gugo te predstojnik Centra za europske studije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša.

Frka-Petešić, uz ostalo, je istaknuo kako se, ako građani na referendumu podrže ulazak Hrvatske u EU, više nikada neke važne odluke neće moći donositi bez hrvatskog glasa i zaštite hrvatskih interesa. ‘Hrvatska prvi put u povijesti ima šansu suodlučivati o pitanjima europske povijesti’, rekao je dodavši da članstvo u EU povećava hrvatsku 'vidljivost' u međunarodnim odnosima, ali i na gospodarskom planu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Wagnerovi plaćenici "Situacija postaje opasnija" Opasno upozorenje poljskog premijera: "Borci skupine Wagner mogli bi kao migranti pokušati ući u EU"

>> 'Probleme je lakše rješavati zajedno'

Unatoč sadašnjim teškoćama koje trenutno postoje u EU, članstvo u njoj ipak povećava kvalitetu života svih njezinih članica, kazao je Berizzi dodavši da za 18 mjeseci hrvatski građani neće biti samo stanovnici Republike Hrvateke, već i stanovnici EU. ‘To je vrlo velika promjena u životu svake osobe, što će se posebno vidjeti kada postanete članica EU’, dodao je.

Reagirajući na pitanja iz publike zašto hrvatska vlada i Bruxelles šute o problemima u EU (u poljoprivredi, brodogradnji, demokratskom deficitu i slično) te činjenici da je, uz ostalo, dva milijuna Poljaka napustilo svoju zemlju, poljski veleposlanik Tarka odgovorio je kako je točno da je u posljednje vrijeme iz Poljske otišlo toliko ljudi, ali da to nije samo zbog EU. Istaknuo je kako danas, osam godina nakon poljskog članstva u EU, 85 posto Poljaka podupire članstvo u EU, od čega najviše poljoprivrednici koji su prije ulaska i bili najskeptičniji.

‘Poljoprivrednici su prije ulaska u EU bili skeptični, a sada je Poljska preplavila Europu svojom hranom’, rekao je Tarka.

Ključnim pitanjem za hrvatske građane ocijenio je hoće li Hrvatska biti subjekt odlučivanja ili ne. Napomenuo je kako su Poljaci od početka razumjeli da EU neće riješavati poljske probleme, ali da će ih biti puno teže riješavati izvan EU.

Tomislav Gugo iznio je ciljeve Danskog predsjedanja EU-om, a Grubiša je istaknuo vrijednosti koje ima EU - ostvarenje mira u Europi, ostvarenje blagostanja svih građana, solidarnost te poticanje i razvoj demokracije, a što su vrijednosti za koje se opredjelila i Hrvatska. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene