Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bildt poručio Hrvatima

'Probleme je lakše rješavati zajedno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je u Zagrebu da će Hrvatska imati važan glas u institucijama EU-a, osobito o regionalnim pitanjima, a hrvatskim glasačima uoči referenduma o pristupanju Uniji poručio da je zajednički lakše rješavati gospodarske probleme s kojima su suočene i Hrvatska i Unija.

‘Čekamo ishod referenduma. Podupirali smo članstvo Hrvatske i u teškim i lakšim vremenima. Smatram da će glas Hrvatske biti važan u vijeću ministara i drugim tijelima EU-a’, rekao je Bildt nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

‘Sve države imaju gospodarskih problema, no puno je lakše ako ih rješavamo zajedno’, dodao je Bildt na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom hrvatske diplomacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Slika nije dostupna U proteklih šest godina Otkrivamo koliko milijuna kuna nas je stajala promidžba EU!

>> Drobnjak: Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Po njegovim riječima, upravo je Švedska 90-tih godina prošlog stoljeća proživljavala duboku krizu, a nakon referenduma 1994. i ulaska u Uniju ostvarila ‘spektakularan rezultat’.

‘Ključno je bilo ono što smo učinili sami, ali činjenica da smo ušli u EU bila je važna za vjerodostojnost i stabilnost naše gospodarske politike’, istaknuo je švedski ministar.

Pusić je rekla da na nedjeljnom referendumu Hrvatska odlučuje o svojoj sudbini, ali će njegov ishod biti poruka i regiji i Europi. ‘Oči su uperene u Hrvatsku, u našu sposobnost i snagu da iskoristimo ovu šansu’, rekla je Pusić i upozorila na negativne posljedice u slučaju da hrvatski građani odbiju članstvo u EU.

‘Ako dođemo u situaciju da ugrabimo poraz s vrata pobjede, to bi bila obeshrabrujuća poruka regiji i dalo krila zagovornicima manje reda i 'lova u mutnom'‘, naglasila je šefica hrvatske diplomacije.

Po njezinim riječima, hrvatska vlada zagovara rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima bilateralnim razgovorima, pri čemu svaka zemlja mora pokazati zrelost i preuzeti odgovornost za stanje na jugoistoku Europe.

Istaknuvši da je optimistična jer je izravnim pregovorima s Ljubljanom, uz pomoć međunarodne zajednice, dogovoreno rješavanje graničnog spora putem međunarodne arbitraže, Pusić je rekla je na isti način spremna i sa Srbijom rješavati niz otvorenih pitanja ‘ako se pokaže da smo ih u stanju rješavati na bilateralnoj razini’.

Upitan za šanse Srbije da dobije status zemlje kandidatkinje, Bildt je rekao da je Beograd na unutarnjem planu zadovoljio kriterije, ali Bruxelles želi vidjeti napredak u razgovorima s kosovskim Albancima. ‘Pratit ćemo dijalog s Prištinom i stanje na sjeveru Kosova, naravno u okvirima Kosova’, rekao je švedski ministar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene