Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po zdravstvu

Ako se nešto ne promijeni, ostajemo bez polovice obiteljskih liječnika: ''Čak 33 posto ih je starijih od 60 godina''

Aktualno Galerija Obiteljska liječnica - 1 Obiteljska liječnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obiteljska liječnica - 2 Obiteljska liječnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obiteljski liječnik Obiteljski liječnik Foto: DNEVNIK.hr +0 Obiteljska liječnica - 3 Galerija 1/4 >>
Obiteljska medicina je na koljenima. Ponajviše kadrovski, upozorava koordinacija obiteljske medicine. Trećina obiteljskih liječnika starija je od 60 godina, a specijalizanata nema. Nisu zadovoljni ni obrisima ministrove refome. Ako se njih pita - vraća nas 30 godina unatrag.

U Županjskom domu zdravlja čak desetak liječnika ima više od 60 godina. Obližnje mjesto Crna već godinu dana čeka liječnika. ''Nakon smrti našeg liječnika, nažalost, nemamo kandidata i to nam je jako teško organizirati. To je veliko selo, ima dva tima i zahtjevno je'', istaknula je Luca Lešić iz Doma zdravlja Županja.

Pokrivaju se i zahvaljujući onima koji odgađaju odlazak u mirovinu. ''Ovdje će vam se dogoditi za dvije godine da neće biti uopće doktora. Tu su u prizemlju četiri ambulante obiteljske medicine'', upozorila je liječnica obiteljske medicine Željka Puhek.

Prosječna dob liječnika obiteljske medicine je 52 godine. Čak 33 posto je starijih od 60 godina, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

''U roku od tri do pet godina postoji realna mogućnost da ostanemo gotovo bez polovice obiteljskih liječnika, čime će gotovo više od milijun pacijenata ostati bez svog temeljnog liječnika'', istaknula je predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić u Dnevniku Nove TV.

S održanog okruglog stola u ponedjeljak upozoravaju - nema sustavnog financiranja specijalizacija obiteljske medicine, raspisuju se povremeno.

''Ovog trenutka mi imamo skoro 3000 specijalizanata u bonicama, a za obiteljsku medicinu jedva 150'', rekla je Vikica Krolo, zamjenica predsjednice KOHOM-a.

Plan ministarstva je centralizirati sustav. Kažu, žele osnažiti kadrovski i financijski domove zdravlja, uvesti administratore kako bi liječnici imali više vremena za pacijente, smanjiti broj pacijenata po liječniku. U KOHOMU su nezadovoljni onime što su čuli po pitanju plana reforme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaš pravo, iskoristi ga Nezadovoljan sam svojim obiteljskim liječnikom. Mogu li ga mijenjati i kako?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE KRITIKE BEROŠU Udruge liječnika žele biti uključene u donošenje zakonskih izmjena: "Stanje se želi vratiti 30 godina unazad"

Smatraju da im se nameću dodatna opterećenja poput sudjelovanja u dežurstvu u hitnoj. Radna skupina za izmjenu zakona održala je svega tri sastanka. ''Pprestala je s radom početkom prosinca prošle godine i od tada nemamo uvid u daljnje aktivnosti ministarstva glede doInošenja novog zakona'', napomenula je Ban Toskić.

U prosincu je ministar rekao da će se ove godine punim jedrima u reformu. Zaplovili smo u treći mjesec, a reforme - nigdje. 

Cijeli prilog o obiteljskim liječnicima pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene