Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao Grčka i Italija

Hoćemo li svaki dan plaćati 42.000 eura kazne? Hrvatska još nije ispunila jednu važnu obvezu

Odlagalište za glomazni otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Odlagalište za glomazni otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odlagalište za glomazni otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odlagalište za glomazni otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odlagalište za glomazni otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vremena je sve manje, a rokovi su sve bliži. Do početka sljedeće godine Hrvatska bi trebala odvajati 50 posto otpada. Jedan je od boljih primjera Osijek, gdje je počela gradnja dvaju novih reciklažnih dvorišta, no mnogi gradovi kasne.

Gužva je u osječkom reciklažnom dvorištu. Osijek odvaja 28 posto otpada, malo više od hrvatskog prosjeka. Do kraja lipnja dobit će još dva reciklažna dvorišta, a u pripremi je i treće. Od 12 milijuna kuna, 10 stiže iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

''Jug imamo i onda ćemo mi ispuniti obvezu da imamo četiri reciklažna dvorišta'', kaže Ivan Vekić, gradonačelnik Osijeka.

Izgradnjom reciklažnih dvorišta želi se ubrzati i do 1. siječnja dostići cilj od 50 posto odvojenog otpada. No Hrvatska kasni, što priznaje i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

''Nekih kašnjenja ima, međutim moj je dojam jeda smo svi sve svjesniji potrebe da iskoračimo u smjeru zaštite okoliša i u smjeru izgradnje cirkularne ekonomije i vjerujem da će se to do kraja 2020. godine dogoditi'', rekao je Ćorić.

Najbolje stoje Međimurska i Varaždinska županija s više od 40 posto ponovno obrađenog otpada, dok su s 14,7 posto najlošije Karlovačka i Splitsko-dalmatinska županija.

Odvoz otpada povisio je račune onima koji ga ne odvajaju, no neki gradovi, poput Zagreba, još nisu ni izradili nove cjenike.

Nemaju svi ni spremnike. Zbog slabe zainteresiranosti gradova i općina na početku projekta, natječaj će biti raspisan tek sljedeći tjedan.

''Procedura je izuzetno složena, naša javna nabava će potrajati, međutim vjerujem da već u ovoj godini možete očekivati te spremnike na kućnom pragu svoijih kućanstava'', rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okolišta.

Sve to moglo bi ipak biti prekasno, što smatra i Europska komisija. Uz infrastrukturu, problem je i edukacija.

I dok jedni u Hrvatskoj još nemaju uvjete razvrstavati otpad, drugi to i ne žele činiti, pa po prirodi i dalje niču divlji deponiji.

A ne ispuni li Hrvatska obvezu, čekaju je visoke kazne. Italija i Grčka svakog dana plaćaju 42.000 eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene