Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odazvali se i studenti

Broj alergičnih i dalje raste: Hrvatsko društvo za alergologiju u Osijeku organiziralo čupanje ambrozije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliži se sezona cvjetanja ambrozije, korova na čiji je pelud alergično sve više djece i mladih. Hrvatsko društvo za alergologiju zbog toga je u Osijeku organiziralo njezino čupanje.

Za mjesec dana ambrozija će procvjetati i mnogima zagorčati život. "Petog do desetog kolovoza krene sa svrbežom u očima, curenjem nosa, međutim, to je tek početak, ja sad već imam prave astmatične napade", kaže Dražen Vidović iz Osijeka.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Ovaj osječki liječnik zbog ambrozije je i sam postao pacijent. Najgore je u kolovozu i rujnu. "U tom periodu imate invalida, doslovno invalida koji ne može ni na posao, koji nije sposoban za dnevne aktivnosti", dodaje Vidović. Samo na jednoj osječkoj lokaciji počupano je tri kamiona opasnog korova.

"Vrijeme je sada, prije nego što počne cvjetati, ali je bitno da se iščupa da korijen ne ostane“, kaže Davor Vić iz Unikoma Osijek. Akciji su se odazvali studenti kojima je sponzor osigurao 30 kuna po satu.

"Studenti su plaćeni prema jednoj studentskoj satnici da nam pomognu u akciji", izjavila je predstavnica farmaceutske trvtke Dea Demić. Među volonterima nije bilo Osječana, iako su upravo Osijek i Slavonija najveće žarište.

"Trenutno otprilike procjenjena površina je oko 25 hektara pokriveno ambrozijom“, kaže Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka. Broj alergičnih najviše raste među mladima. "Gotovo 25 posto djece i mladih je na nešto alergično, a kako je ambrozija jedan od najsnažnijih alergena nerijetko se radi o preosjetljivosti upravo na taj korov", kaže dr. sc. Višnja Prus iz Hrvatskog društva za alergologiju.

Svaki korov ambrozije treba prijaviti, a iz vlastitog dvorišta ukloniti, no Osječani to rijetko čine, unatoč propisanim kaznama. "Strategija jedna bi bila poželjna da svi nekako krenemo u uništavanje te biljke", zaključio je Vidović. Jer, prema procjenama stručnjaka, do 2020. godine alergično će biti svako treće dijete.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene