Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor može tužiti Polančeca

Afere isplivavaju, nadzorni odbori i dalje nadziru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći krivci za golemi dug su državne tvrtke, u čijim su nadzornim odborima vladini izabrani predstavnici. Najvećeg dužnika Inu, na primjer, kontrolira najbliži suradnik premijerke Jadranke Kosor, Damir Polančec. Po zakonu, za gubitke Kosor bi mogla tužiti Polančeca, a on odgovarati svojom imovinom.

Sjesti u fotelju nadzornog odbora htjeli bi mnogi. No, nije lako postati članom, jer su mjesta uglavnom rezervirana za stranačke dužnosnike. A niz afera i debeli minusi dokaz su da dotičnima baš i nije stalo do pozitivnih rezultata. Iako u Hrvatskoj još nitko nije završio na sudu, u zakonu itekako stoji da i članovi nadzornog odbora mogu odgovarati za nesavjestan i nezakonit rad, tvrdi odvjetnik Ante Glamuzina, ali tek nakon što se utvrdi da je član uprave kriv.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 3 Ne vidi vezu Smijenjeni članovi Uprave tužili Inu! Plenković: "To je njihova privatna stvar" Slika nije dostupna 'Ostavili smo im za investicije' Vlada ne odustaje od Čačića i Linića u Nadzornom odboru Ine

'Ukoliko zanemari, odnosno nesavjesno obavlja svoju funkciju nadzora rada uprave. To u biti znači da član nadzornog odbora propusti sankcionirati onu radnju člana uprave a predstavljaju štetnu radnju', kaže Glamuzina. Štetnih radnji bilo je na pretek u HŽ-u, koji nadzire ministar Božidar Kalmeta. Staru je upravu prijavio i završila je iza rešetaka. A Ininu upravu i nepodmirene dugove nadzire ministar Polančec. Na čelu ostalih tvrtki koje su u gubicima ili ih potresaju skandali sjede državni tajnici, jer je ministrima vlada ograničila broj fotelja.

>> Damir Polančec odlazi iz Vlade?

Pa tako je u HEP-u državni tajnik ministarstva gospodarstva Leo Begović, u autocestama i cestama državni tajnik ministarstva prometa Zdravko Livaković, a u HPB-u državni tajnik ministarstva financija Zdravko Marić. No, iz minusa tvrtke nisu izvukli, afere samo isplivavaju. A nadzorni odbori i dalje samo nadziru. Ako se utvrdi da je član nadzornog odbora odgovoran, može ga se opozvati ili tražiti naknadu štete. U slučaju državnih tvrtki to radi Vlada. 'Članovi nadzornog odbora odgovarali bi cjelokupnom imovinom. Onoliko koliko se utvrdi šteta on bi bio dužan platiti po pravomoćnosti sudske odluke', kaže Glamuzina. No teško da će Vlada ići protiv ljudi koje je u te nadzorne odbore postavila. Možda da se ugledamo u civilizirani svijet, gdje nitko tko sjedi u vlasti ne sjedi u nadzornom odboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene