Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravno na Pantovčak

Afera Patria vodi prema Mesiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga oko nabave oklopnih vozila s finskom Patrijom odvela je policiju ravno na Pantovčak.

Istražitelji provjeravaju tko se sve sastajao s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, kao i njegovu ulogu u najvećoj vojnoj kupnji u Hrvatskoj. Dok je Mesić o svemu bez komentara, osobe koje su stajale iza milijunskog ugovora tvrde kako je posao bio čist.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću Klizište na Pantovčaku - 1 Aktivirano prije mjesec dana Klizište na Pantovčaku opasno prijeti okolnim kućama: Tomašević objasnio u čemu je problem

>> Afera Patria: Policija obavlja istražne radnje na Pantovčaku

Knjiga ulazaka i izlazaka iz Ureda predsjednika u rukama je kriminalističke policije. Češljaju se podaci o posjetama bivšem šefu države - vrijeme dok se odlučivalo o kupnji novih oklopnih vozila.

"Rade svoj posao u istrazi oko Patrije i na Pantovčaku. S kime su i kako razgovarali, bilo bi neprofesionalno da detaljno govorim što su i kada radila istražna tijela", kaže Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika za vojna pitanja.

Nakon istrage u Sloveniji, na milijunski posao s Patrijom sumnju je bacio finski posrednik pri prodaji vojnih vozila, Wolfgang Riedl. Navodno progovorio o mitu u Hrvatskoj. Tko je sve i je li u poslu s oklopnjacima, lobirao kod bivšeg Predsjednika, Stjepana Mesića, tek treba utvrditi. Istinitost navoda da su se neki finski posrednici sastajali s hrvatskim dužnosnicima, još se provjerava.

No, u Uredu bivšeg predsjednika, nitko nije bio. Istražitelji s Mesićem nisu razgovarali. On danas nema komentara. Na službenom je putu. Bivši Mesićev savjetnik, profesor Vlatko Cvrtila, bio je jedan od članova Povjerenstva za nabavu oklopnjaka. Razgovarali su, kaže, sa svim akterima natječaja. Bio je tvrdi, transparentan.

"Nije mogao utjecati, jer ako bi, onda bi morao mene pritisnuti, a to sigurno nije. Predsjednik se nije uključivao u proceduru. Bio je redovito informiran", rekao je Cvrtila. U MORH-u su 2 ugovora o kupnji vozila. Pod povećalom, navodno, prvi - težak 112 milijuna eura. 2007. potpisao ga je bivši ministar Berislav Rončević. U Rončevićeve tvrdnje da je riječ o poslu bez mrlje, novo vojno vodstvo ipak ne vjeruje.

"Ne znam je li to posao čist, ili nije čist, to će utvrditi netko drugi. Što se mene tiče, stojimo na raspolaganju institucijama za ono što im treba", ističe ministar obrane Ante Kotromanović. Tužiteljima su dostavili sve dokumente, koje su tražili. Papire su odnijeli i iz tvornice Đuro Đaković. Čeka se Mesićev odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene