Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u Uredu predsjednika

Afera Patria: Policija obavlja istražne radnje na Pantovčaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriminalistička policija je od Ureda predsjednika zatražila podatke o posjetama Pantovčaku iz vremena kada se odlučivalo o kupnji oklopnih vozila Patria za Hrvatsku vojsku.

Savjetnik za vojna pitanja predsjednika Ive Josipovića, Zlatko Gareljić, na upit novinarke Dnevnika Nove TV je potvrdio je kako policija odnedavno obavlja istražne radnje i na Pantovčaku. Gareljić kaže kako bi bilo neprofesionalno otkrivati detalje, no istaknuo je kako je spreman dati policiji svu potrebnu dokumentaciju. Nije želio otkriti je li policija već obavila neke razgovore u Uredu predsjednika.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Sanacija u tijeku FOTO Aktiviralo se klizište na Pantovčaku, zatvoren dio ceste: "Situacija je alarmantna" Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

Ministar obrane Ante Kotromanović, za razliku od svojih prethodnika, kaže da se ne bi zaklinjao da je posao kupnje oklopnih vozila Patria čist. Pozvao je istražne organe da obave svoj posao te je MORH dao USKOK-u i kriminalističkoj policiji svu potrebu dokumentaciju.

>> 'Posao s Patrijom je apsolutno koristan i transparentan'

Dodao je kako odvjetništvo zasad nije zatražilo razgovore sa službenicima ministarstva o okolnostima kupnje 84 oklopna vozila tvrtke Patria, čiji su menadžeri navodno podmitili hrvatske dužnosnike.

Načelnik glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako on 'nije prava osoba da mu se postavlja pitanje o 'Patriji'', ali je istaknuo da su vozila te tvrtke potrebna Hrvatskoj vojsci. 'To je vozilo dobro, oružane snage su s njime zadovoljne i ono im je potrebno', rekao je Lovrić.

U vrijeme kada se odlučivalo o kupnji oklopnih vozila Patria za Hrvatsku vojsku u fotelji predsjednika nije sjedio Ivo Josipović nego Stipe Mesić, koji je kao predsjednik RH bio i  vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

Mesić nije bio dostupan za izjavu jer je u inozemstvu, no Tomislav Jakić iz njegovog ureda je kazao kako su posljednji medijski napisi 'toliko prozirni i prizemni da ne zaslužuju komentar'. Dodao je kako nema nikakve informacije o slučaju Patria i kako ih USKOK nije kontaktirao.

Podsjetimo, istraga oko prodaje Patrijinih oklopnih vozila krenula je od finskih tužitelja i, uz Hrvatsku, provodila se i u Sloveniji i Austriji. U aferu su bile uplete osobe ih visokih političkih krugova, s hrvatske strane to je bio ministar obrane Berislav Rončević, a u Sloveniji bivši i sadašnji premijer Janez Janša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene