Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i u Hrvatskoj

'Rastvoriti gnojni čir': DORH pomaže, ali i očekuje pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo potvrdilo je da pruža pravnu pomoć austrijskim istražiteljima u aferi Hypo.

U sklopu te afere je, podsjetimo, u petak uhićen bivši predsjednik Uprave te banke Wolfgang Kulterer. No, osim imena Vladimira Zagorca, protiv kojeg je podignuta optužnica, za sada se ne izlazi u javnost s imenima ostalih osoba iz Hrvatske, upletenih u aferu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivan Herak ključni svjedok u Hypo aferi? 'Pritisaka je bilo sa svih strana, i iz Hypo banke, ali ostali smo čisti' Slika nije dostupna Potvrdio za Novu TV 'Kulterer nije studirao sa Sanaderom niti je s njim imao privatne veze'

Naši istražitelji očekuju pomoć iz Austrije, jer postoje osnovane sumnje da se preko Hypo-Alpe-Adria Banke prao novac koji se u ranim devedesetima izvlačio iz Hrvatske. Reagirala je i premijerka Jadranka Kosor.

>> Josipović: Brzo raščistiti pitanje Hypo Banke u RH

>> Uhićen bivši šef Hypo banke u Austriji

'Za nas je jako važno, rekla bih ovako slikovito, gnojni čir konačno rastvoriti i da vidimo o čemu se tu radi. Svakako da će u to biti, sigurna sam, uključeno i Državno odvjetništvo. Vjerujem da ćemo ovaj puta relativno brzo doći do odgovora', rekla je Kosor.

DORH Austrijancima pomaže od početka godine, ali o imenima nema ni riječi. Neslužbeno se doznaje da očekuju i povratne informacije jer se sumnja da je Hypo banka služila za pranje novca isisanog iz Hrvatske '90-ih. 'Ne znamo ništa i nismo dio tog svijeta', rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Afera je ipak poljuljala i lijeve i desne. SDP-ovca Slavka Linića spominje se da je pogodovao Hypu kao šef Fonda za privatizaciju. Milanović ipak smatra da su to pitanja za HDZ-ove Vlade. 'Kao i ljudima koji su ne kritički, odano, slijepo, euforično pljeskali istim tim ljudima, vjerno im služili, a danas se prave da to apsolutno nema s njima nikakve veze', kaže Milanović.

Hypo je novac ulagao i u Istru, no župan Ivan Jakovčić iz inozemstva u cijelosti odbacuje njegovo dovođenje u vezu s mogućim nezakonitim radnjama HYpo banke. Ima saznanja da se policija i odvjetništvo bavilo slučajem te od njih očekuje da će u skladu sa zakonima slučaj privesti kraju. Iz HDZ-ovog kadra uz Ivu Sanadera, sumnja se i u mutne poslove Mate Granića, generala Zagorca, Ivića Pašalića, Tuđmanovog teniskog partnera Brunu Orešara. Kreditirana je i Dubrovačka banka iz doba Nevena Baraća.

'Ja sa Hypo bankom i u vezi sa Hypo bankom od 1998. nisam imao nikakav kontakt niti me tko pitao vezano za bilo kakva događanja', rekao je Barać. Austrijanci poručuju da se neće stati samo na Kultererovom uhićenju.

'Proveli smo detaljnu istragu koja je trajala tjednima i mjesecima. Ne možemo još izlaziti s detaljima u javnost, no i za to će doći vrijeme', rekao je Norbert Lading, tužitelj u Klagenfurtu. Uhićeni bivši šef Hypa još je u policijskom pritvoru na ispitivanju. Nema sumnje, odgovarat će i na pitanja zbog čega i koga je u Hrvatskoj završilo više od pet milijardi eura loše osiguranih kredita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene