Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struju davali za aluminij

Afera HEP: TLM 'ispod pulta' kupovao struju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga o ulozi Damira Polančeca u aferi HEP se nastavlja. Tek kada se obradi cijeli slučaj štetne trgovine strujom na relaciji HEP - šibenski TLM, na red bi mogli doći i ostali takozvani povlašteni ugovori HEP-a i gospodarskih subjekata.

Polančecovim bivšim kolegama, ministrima, nije svejedno. Neki od njih mogli bi se naći na popisu za davanje iskaza USKOK-u. Svi ugovori HEP-a, koji je državna tvrtka, pa tako i ovaj o prodaji struje šibenskom TLM-u, trebali bi biti pod kontrolom vlasti. Damir Polančec i Ivan Mravak obojica bivši, sada dijele sudbinu u pritvoru. Jesu li njih dvojica kupujući skupu struju za 83 eura i prodajući ju šibenskom TLM-u za 20 oštetili proračun treba pokazati USKOK-ova istraga. No TLM nije, narodski rečeno, ispod pulta, dogovorio nisku cijenu struje koju je distribuirao Mostarskom Aluminiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve će se znati do 2. travnja Ivan Mravak sprema nagodbu u slučaju TLM Slika nije dostupna Slučaj HEP-TLM Na sud stigla i šesta optužnica protiv Ive Sanadera

>> Bez jeftinije struje 1.000 ljudi ostaje bez posla

'Ja odgovaram za svoj resor, načelo bi trebalo biti da svatko odgovara za svoj dio sustava', rekao je Darko Milinović, potpredsjednik Vlade. Mostarski aluminij od TLM-a je nakon rata dobivao struju, a za uzvrat davao gotov proizvod. Tako su se čuvala radna mjesta u Šibeniku. 2007. vlada je TLM-u oprostila dugove i prodala ga. Novi je vlasnik naslijedio ugovor o povlaštenoj cijeni. 'Postoje interesi državni, društveni gospodarski, politički i sve to skupa trebalo bi rezultirati usklađenim radom svih onih koji po ustavu i zakonu djeluju u ovoj državi i maju neke ovlasti', rekao je Luka Bebić, predsjednik Sabora.

USKOK istražuje je li u povlaštenoj cijeni struje TLM-u postojao državni interes ili je država oštećena. Za ugovor državne tvrtke HEP-a i TLM-a Vlada je morala znati i to na više načina. Predstavnik Vlade sjedi u nadzornom odboru HEP-a oni bi trebali znati kakve ugovore tvrtka potpisuje. O uvjetima prodaje TLM-a pa i ugovoru o struji treba znati i fond za privatizaciju. U to vrijeme u njemu su sjedili članovi vlade Polančec, Čobanković, Šuker i Kalmeta.

Polančec je za sada prvoosumnjičeni. USKOK nema dokaze o upletenosti drugih pojedinaca ili pak Vlade kao institucije. S duge strane HEP ima i druge takozvane povlaštene kupce struje. Ne očekuju istragu o drugim ugovorima, a spremni su, kažu, prikazati da svi kupci imaju jednake uvjete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene