Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriva broker

5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem

5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem
5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem Getty
Aktualno Galerija 5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem 5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem Foto: Getty +0 Instrumenti za trgovanje (Foto: Admiral Markets) Galerija 1/2 >>
Nezadovoljni s prinosima na štednji i sve većim gubitkom povjerenja u banke, mnogi se danas okreću trgovanju na svjetskim financijskim tržištima. Pristupaju im putem ovlaštenih brokera, a sve odrađuju online. Što sve morate znati kako biste počeli s trgovanjem, otkriva Saša Ivanović, direktor hrvatske podružnice brokerske kuće Admiral Markets. Odgovorio je i na pitanje koliko je moguće zaraditi i u kojem periodu.

 

 1. Tko sve može trgovati na svjetskim financijskim tržištima?

Svi mogu pristupiti svjetskim financijskim tržištima, međutim putem brokera. Otvaranjem računa u brokerskoj kući, dobiva se pristup za trgovanje velikim svjetskim dionicama, valutama i različitim financijskim izvedenicama. Trgovci koji trguju na financijskim tržištima su one osobe koje već imaju ekonomsko predznanje, ali u ovaj način trgovanja upuštaju se svi oni koji žele samostalno upravljati svojim novcem.

2. Koliko znanja treba imati?

Znanje potrebno za trgovanje na svjetskim financijskim tržištima podrazumijeva edukaciju o načinu funkcioniranja tržišta i razumijevanje pravog trenutka kupovine ili prodaje. U uredima Admiral Marketsa održavaju se edukacije na kojima se uči o glavnim čimbenicima financijskih tržišta, kako se pokreću, što ih čini, uči se o tehničkoj i fundamentalnoj analizi. Također, bitna je i psihologija trgovanja koja je važan segment u smislu dugoročnog opstanka na tržištu. Brokeri ne mogu savjetovati klijente u što uložiti, ali obučavaju ih kako da oni sami dođu do zaključaka. Vrijeme u kojem je moguće naučiti trgovati i investirati na svjetskim financijskim tržištima individualna je stvar pojedinca.

5 ključnih stvari koje moraju znati svi koji se žele baviti investiranjem Instrumenti za trgovanje (Foto: Admiral Markets) Foto: Admiral Markets

3. Kako pristupiti svjetskim financijskim tržištima?

Sve je moguće odraditi online. Korake od registracije pa do otvaranja računa i polaganja novca na taj trgovački račun moguće je odraditi unutar nekoliko sati. Nakon polaganja novca na trgovački račun, otvoren kod brokera, klijent otvara svoju trgovačku platformu i počinje birati instrumente s kojima želi trgovati.

4. Koje karakteristike ima uspješan investitor?

Prvi korak u postizanju profitabilnosti je savladavanje discipline. Bitno je pridržavati se određenih pravila koja vrijede na financijskim tržištima kako bi mogli doći do dugoročnih rezultata. Drugi korak je razrađena strategija trgovanja, a treći je određivanje instrumenata, dionica ili valute s kojom se trguje te njihovo pomno praćenje.

5. Koliko je moguće zaraditi i u kojem roku?

Moguće je zarađivati čak 100 posto na mjesečnoj bazi. Za tako nešto vjerojatnost je vrlo mala, ali može se dogoditi. Zlatno pravilo kojeg moraju biti svjesni svi investitori glasi „što je veći rizik, to je veća zarada i što je manji rizik, to je manja zarada“. Poznati su i slučajevi u kojima je jutarnji ulog već popodne izgubljen. Saša Ivanović, direktor u brokerskoj kući Admiral Markets, naglašava kako je bitno biti realan i očekivati male prinose koji su manji od 10 posto na mjesečnoj bazi, a iz svakog većeg prinosa učiti i napredovati kao investitor.

 

Pročitajte i ovo PR Auro Domus Zbog rata i inflacije zlato je sve traženije PR Investiranje u zlato Ulaganje u zlato čuva Vašu ušteđevinu

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene