Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi: 'Markač laže!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Rahim Ademi, optužen za ratne zločine u akciji Medački džep, prozvao je pred kraj četverosatnog svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu, bivšeg zapovjednika specijalne policije Mladena Markača za laž.

Reagirajući na Markačevo svjedočenje Ademi je ustvrdio da je Markač lagao kada je pred sudskim vijećem ustvrdio da nije bio ni na jednom sastanku s tadašnjim generalom zbora Jankom Bobetkom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

- Od njega je potekla ideja za akciju Medački džep, kazao je Ademi Markaču.

Markač je pak ustvrdio da mu je žao što njegov prijatelj Ademi misli da laže te da on na sudu govori samo istinu.

- Ademi je pogrešno rekao da sam inicijator te akcije, kazao je Markač. 

Dodao je da je kao zapovjednik specijalaca bio zainteresiran
jedino da se njegovim postrojbama olakša pozicija. 

- No, nikada se nisam miješao u vojno planiranje, kazao je Markač.

Bivši zapovjednik specijalne policije Mladen Markač, inače, potvrdio je da su tijekom akcije Medački džep 1993.
njegove postrojbe sudjelovale u borbama pod zapovjedništvom Hrvatske vojske, ali da ga je začudilo kada je zapovjedništvo, umjesto načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka, preuzeo general zbornog područja Gospić Rahim Ademi.

Svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za ratni zločin u toj oslobodilačkoj akciji, Markač je rekao da je teško primio spoznaju da je Bobetko zapovijedanje prebacivao na Ademija.

Podatak da će, umjesto Bobetka, Ademi zapovijedati akcijom u kojoj se specijalna policija trebala spustiti s Velebita i spojiti s HV-om, bila mu je, kaže, nepoznata do pred sam početak oslobađanja Medačkog džepa.

Tom su odlukom, kazao je, iznenađeni bili i njegov zamjenik Željko Sačić te bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović, koji je u Liku došao potpisati zapovjed po kojoj je specijalna policija djelovala u toj akciji.

Za razliku od Ademija koji je zapovijedao specijalnim i vojnim
jedinicama Markač nije kontaktirao s tadašnjim pukovnikom Norcem, za kojega je od svog zamjenika doznao da je postavljen za zapovjednika izdvojene formacije pod nazivom 'Sektor 1'. Dodao je da Norac specijalnoj policiji nije izdao niti jednu zapovijed, osim što je u jednom slučaju preko koordinatora zamolio za pomoć domobranskim postrojbama u selu Strunići.

Norac je, kazao je Markač, kontaktirao isključivo s Ademijem, no o odnosu dvojice optuženih nije želio govoriti.

U iscrpnom iskazu Markač je opisivao djelovanje specijalne policije od vremena kada je 1992. po odluci ministra Jarnjaka zauzela položaje na Velebitu, do spajanja s HV-om prije akcije oslobađanja Medačkog džepa. 

Njegove su postrojbe u okršajima s 'diverzantsko-terorističkim' grupama pretrpjele gubitke na 1.600 metara nadmorske visine, na što specijalni policajci do tada nisu bili naučeni. Ipak, od običnih su se vojnika razlikovali po tome što je svaki imao policijsku diplomu i bio pripremljen za razne zadaće, među kojima je i postupanje sa zarobljenicima. Kazao je da su 'specijalci' bili upoznati i s odredbama ženevskih konvencija te da nikada nisu učinili ništa što bi
s njima bilo u suprotnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene