Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju dvojici hrvatskih generala optuženih za ratne zločine u akciji Medački džep u rujnu 1993., branitelj prvooptuženog Rahima Ademija Čedo Prodanović kazao je danas u završnim riječima da tijekom kaznenog postupka nije dokazano da je Ademi počinio bilo koje kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Prodanović je utvrdio da je optužba bila neosnovana i dok se nisu pojavili novi dokazi - ratni dnevnik i zapovjedi, te da na temelju tih dokaza apsolutno nije osnovana, kao i da Ademi nije zapovjedao akcijom u Medačkom džepu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige Slika nije dostupna Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila

Zapovjedi za napad i formiranje Sektora jedan pisao je Ademi po nalogu generala Janka Bobetka. Tim zapovijedima je formiran sektor jedan kojim je operativno zapovijedao drugooptuženi Mirko Norac, tvrdi Prodanović.

On također tvrdi da su na pripremi akcije radili Mladen Markač, Norac i Bobetko, što se, dodao je, vidi iz knjige generala Bobetka "Sve moje bitke" u kojoj ni u jednom trenutku ne spominje Ademija.

Osim toga, rekao je Prodanović, Ademi nije dao bilo kakvu zapovijed Norcu, što, kaže Prodanović, potvrđuje iskaz Željka Sačića, dok je zahtjev za povlačenjem usmeno izdao general Petar Stipetić koji je nakon toga Ademiju naložio da je pismeno formulira.

Ademijev branitelj smatra da je tužiteljstvo pod dojmom da je taj predmet prvi koji je ustupljen Hrvatskoj od strane Haškog suda te da je zbog toga pod velikim zanimanjem javnosti.

Nakon što je tužiteljstvo u srijedu iznijelo završne riječi i zatražilo osuđujuću presudu za Ademija i Norca danas se očekuje da će, nakon završnih riječi branitelja Rahima Ademija, završne riječi iznijeti i obrana Norca.

U Medačkom džepu su se od 9. do 17 rujna 1993. dogodila ubojstva 23 srpska civila i pet zarobljenika, mučenja, namjerna razaranja 300 građevinskih objekata, trovanje bunara, ubijanje stoke i pljačkanje vrijedne civilne imovine, ustvrdio je je tužitelj Antun Kvakan, tražeći da se dvojicu generala osudi uzimajući u obzir "sve olakotne i otegotne okolnosti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene