Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan protiv lova

5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja prosvjedom skrenule pozornost na obijesno ubijanje životinja i poručile da je odstrijel ubojstvo, a ne briga za životinje.

Glasna prosvjedna povorka s transparentima na kojima je pisalo 'Zabranimo lov', 'Lov je masakr, a ne sport', 'Lov je ubojstvo iz zabave' - krenula je s Trga kralja Tomislava prema Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je održan performans skupljanja živih trofeja.

Prosvjed je podržala i Miss sporta Hrvatske Kristina Vilk, zaštitno lice kampanje 'Lovite rezultate, ne životinje'.

Udruge tvrde kako 'lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja' nazivaju 'odstrjelom, čime žele ublažiti činjenicu da se radi o ubojstvu'.

Tvrde i da su lovci 'uključeni u organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države' te da 'prema podatcima Hrvatskog lovačkog saveza, čak 5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj'.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Zlostavljanje konja Podnesena prijava Zna se tko je brutalno prebio konja: "Redovito se iživljava na životinjama i hvali na društenim mrežama"

>> Ljudi spašavaju mladunce životinja

>> Životinje predviđaju potres čak nekoliko dana prije?

Iz udruga Glas životinja i Prijatelji životinja tvrde i kako lovci namjerno razmnožavaju životinje na pojedinim područjima, što poslije rješavaju novim pokoljima, ili uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili, ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima.

Udruge osuđuju 'odstrjeljivanje' životinja te traže da Hrvatska prestane promovirati lov kao dio turističke ponude, jer turizam, kako navode, ne bi smio promovirati ubijanje životinja.

'Zaštita okoliša i približavanje životinjama, koje neće visjeti sa zidova kao trofeji nego živjeti svoje živote, mogu se uspješno provoditi širenjem eko-turizma, gdje se životinje 'love' fotoaparatima, a ne oružjem. U eko-turizmu nalaze se veliki potencijali - nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode', navode udruge Glas životinja i Prijatelji životinja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene