Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nije uspio pronaći poslodavca

4.700 hrvatskih radnika traži posao u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 4.700 hrvatskih radnika traži posao u EU. Broj je to životopisa registriranih u bazi EURES-a, zajedničkog europskog tržišta rada. Ipak od 1. - 7. kolovoza, otkako je Hrvatska u sustavu, još nitko nije zaposlen na ovaj način.

Ima onih koji su pronašli zaposlenje, posebice u Njemačkoj, gdje su radnici iz Hrvatske uvijek traženi, ali nitko nije pronašao poslodavca zahvaljujući EURES-u.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Danka Ilić potraga bez rezultata Majka ubojice malene Danke odbila svjedočiti! Doznaje se što dalje čeka njezina sina i drugog osumnjičenog

U Zavodu su nam objasnili da to nije ništa iznenađujuće, tržište je veliko, poslodavci traže najbolje radnike, a takva potraga može potrajati.

>>Evo kako se živi u mjestu u kojem su gotovo svi ZAPOSLENI!

Problem je i u fizičkoj udaljenosti kod obavljanja razgovora, a onda još i potencijalnim radnicima treba neko vrijeme da se informiraju o zemlji u kojoj bi mogli raditi.

Unatoč svemu tome smatraju da je odaziv zainteresiranih solidan, a očekuju da će biti i veći.

'Tražim posao već godinu dana, šaljem redovito mailove i tak to...', govori Nikola Rošić iz Zagreba.

Na pitanje je li pokušao pronaći posao u EU rekao je kako nije niti čuo za to, nije u kontaktu ni sa kime, a i traži posao u Zagrebu gdje su mu svi.

Neki su, ipak, spremni napustiti Hrvatsku. 'Mislim otići bilo gdje gdje je dobro plaćeno za razliku od ovdje i gdje se pošteno plaća.', rekao je Marinko Spajić iz Zagreba.

Posao jednako teško pronalaze nisko i visoko obrazovani.

Ivana Gašparović pokušava pronaći posao u arhitekturi. Na pitanje gdje planira otići rekla je : 'Ne znam, Njemačka, Austrija ili Nešto malo dalje - Irska.'

Među 14 zemalja koje nisu hrvatskim radnicima uvele ograničenja, Irska je među najpoželjnijim destinacijama. U ovom trenutku nezaposlenima se na području Europske unije nudi oko milijun i pol radnih mjesta. Na europskom tržištu rada 4 tisuće i 700 Hrvata traži posao.

'Nemamo saznanja o tome da je došlo do uspješnog spajanja poslodavca i hrvatskog radnika.', poručuje Ivanka Zlatec, voditeljica EURES-a i međunarodnog posredovanja.

No, to nije zabrinjavajući podatak. Hrvatska je tek nedavno ušla u sustav, a ostvarivanje kontakta s udaljenim poslodavcima može potrajati.

'Bilježimo niz zapošljavanja, primjerice u Njemačkoj. Dakle to su postojeći sporazumi sa Republikom Njemačkom u zapošljavanju sezonskih radnika, zapošljavanju medicinskih sestara, tehničara i takozvanih gostujućih radnika.', poručuje Ivanka Zlatec

>>Dižu rampu: Njemačkoj treba strana radna snaga

U Hrvatskoj trenutno nezaposleno 310,938 osoba, a na tržištu je 4,100 slobodnih radnih mjesta.

Razlika je golema, jasno je zašto se sve veći broj ljudi okreće inozemstvu. Posebice mladi koji čine četvrtinu ukupne brojke nezaposlenih.

Ipak, u Zavodu za zapošljavanje napominju da je se već 5. mjesec zaredom broj nezaposlenih smanjuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene