Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo šestero ljudi

14. godišnjica raketiranja Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 14 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji 'Bljesak' u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji 'Bljesak', što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić. U napadu koji je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Pročitajte i ovo Almira Osmanović Raketiranje Zagreba Ispovijest primabalerine koja je preživjela zvjerski napad: "Nas 18 je samo pokosilo. Bila je strašna panika. Krvi posvuda, plač, vrisak" Obljetnica u Okučanima - 5 Obljetnica operacije Bljesak Zašto je (opet) stajao između predsjednika i premijera? "Voli li se netko ili ne, to je sporedno pitanje"

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima ispaljeno iz raketnog sustava 'Orkan' na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Neeksplodirani zvončići ubili policajca

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo. U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene