Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat Preporoda tvrdi

1000 dana bez kolektivnog ugovora u osnovnom školstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu 'Preporod' Željko Stipić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da je proteklo 1000 dana od isteka kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, pri čemu je najavio da sindikat slučaj mora prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada ako se u sljedećih 15 dana ne deblokiraju pregovori o tom ugovoru.

Stipić je rekao da će nakon isteka tih 15 dana pokrenuti i prosvjedne aktivnosti kako bi prisilili Vladu Republike Hrvatske da žurno pokrene pregovore i potpiše novi kolektivni ugovor. 'Preporod' će zatražiti da se to pitanje nađe na sljedećoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća putem predstavnika središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, a poslat će i zahtjeve za žurnom deblokadom premijerki Jadranki Kosor i ovlaštenome ministru Radovanu Fuchsu.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 3 Izašli na ulice Objavljena ispravljena brojka ljudi na prosvjedu prosvjetara: Bilo ih je duplo više od prvobitne procjene

'Vlada čini sve da ne potpiše kolektivni ugovor jer sve štetne posljedice pogađaju zaposlenike, a u korist poslodavca, u ovom slučaju vlade, koja time štedi novac', ustvrdio je Stipić. Dodao je da sinidikat bez pregovaranja o kolektivnom ugovoru nema instrument kojim bi zaustavio trend smanjenja učiteljskih plaća. Naime, kako je rekao, kada je bivši ministar Dragan Primorac preuzimao taj resor, prosječna učiteljska plaća u osnovnom školstvu bila je stotinjak kuna veća od državnog prosjeka plaća, a sada je 722 kune manja.

>> Preporod: 'Neka Primorac podnese ostavku'

Posljedica rada bez kolektivnog ugovora, po Stipićevu mišljenju, jest nametanje mnogih novih poslova učiteljima, kao što su oni vezani uz HNOS, administrativni poslovi vezani uz e-maticu, dežurstva na nacionalnim ispitima, i to sve bez dodatnog plaćanja. Istekom kolektivnog ugovora pojedini ravnatelji obračunavaju učiteljima norme po Zakonu o odgoju i obrazovanju, pri čemu ne vode brigu o razlikama pojedinih predmeta, kakva je bila definirana kolektivnim ugovorom, pa neki nastavnici moraju raditi sat do dva sata na tjedan više od norme.

Stipić je za 10. listopada najavio prvo ročište na Općinskome sudu u Zagrebu u povodu tužbi sindikata 'Preporod' protiv vlade zbog protuzakonito sastavljenih pregovaračkih odbora za pregovore o kolektivnog ugovoru. To je prvi spor u zemlji u kojemu jedan sindikat tuži vladu, rekao je predsjednik 'Preporoda'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene