Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I banke ulažu

Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest

Zlatna poluga
Zlatna poluga Foto: Afp
Povećanje vrijednosti zlata rezultat je očekivanja smanjenja kamata, slabljenja dolara i geopolitičke nesigurnosti.

Zlato je dostiglo rekordno visoku cijenu, s povećanjem od tri posto u vrlo kratkom razdoblju. Trenutno, 28 grama zlata vrijedi 2135 dolara, što predstavlja porast u odnosu na prethodni vrhunac od 2023 dolara.

Jedan od razloga rasta vrijednosti zlata leži u uvjerenju ulagača da je američka središnja banka uspješno kontrolirala stopu inflacije putem kamatnih stopa. U uvjetima niskih ili padajućih kamatnih stopa, potražnja za državnim obveznicama opada, dok to ne utječe na zlato, budući da se na njega ne plaćaju kamate.

Pročitajte i ovo Sebastian Novak i Fabian Oršuš Bravo! Ovo su 15-godišnji heroji iz Međimurja: "Tata, nećeš pogoditi što smo upecali!"

Na vrijednost utječu geopolitičke tenzije

Geopolitička nesigurnost izazvana ratom u Ukrajini, a dodatno pojačana sukobom u pojasu Gaze, samo je dodatno valorizirala zlato. Izvršni direktor JPMorgana, Jamie Dimon, izrazio je zabrinutost nazivajući ovo potencijalno najopasnijim vremenom koje je svijet vidio desetljećima unazad.

U takvim situacijama, investitori često okreću svoju pažnju zlatu kao univerzalnoj vrijednosti koja ne gubi na cijeni.

John Reade, tržišni strateg Svjetskog vijeća za zlato, predviđa daljnji rast cijene zlata u budućnosti, s mogućnošću ponovnog probijanja rekordnih razina. Pad vrijednosti dolara čini zlato privlačnijim investitorima izvan SAD-a, što će potaknuti potražnju i, sukladno tome, cijenu.

Pročitajte i ovo Spašavanje ljudi s vulkana Marapi - 4 Noć provela u bolovima VIDEO Raste broj žrtava, djevojka prekrivena pepelom javila se s vulkana: "Mama, pomozi"

"Čini se da se okruženje geopolitičkog rizika promijenilo. Ne samo zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ne samo užasnih stvari koje se događaju u Izraelu i Gazi, već trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, zabrinutosti oko toga što će se dogoditi u Južnom kineskom moru, zabrinutosti oko toga što će Kina učiniti u Tajvan", izjavio je Reade za CNN.

Četvrtina centralnih banaka u SAD-a već je pokrenula proces povećavanja zlatnih rezervi, a takav trend nastavit će se i u sljedećoj godini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene