Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje se čeka kupac

Željezara Sisak: Mjesec dana nakon obećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno mjesec dana, predsjednik Vlade Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Radimir Čačić, posjetili su Sisak i radnicima i obećali pomoć. Odlaskom američkog vlasnika sisačke željezare, više od 900 radnika je ostalo bez posla. Ivana Pezo Moskaljov otkriva ima li pomaka u Sisku ili ne.

U krugu sisačke Željezare tek nekolicina radnika. Nije ih otjerala hladnoća. Na temperaturi ispod ništice održavaju pogone. Strojeve, koji nisu ugašeni. Dvadesettrogodišnji Dean Bila među najmlađima je, i sada bivšim zaposlenicima. U iščekivanju prodaje već danima popisuje imovinu. 'Priprema se proces za kupce, popisuje se da se zna točno koliko čega ima, stvarno stanje alata, materijala, rezervnih dijelova i tako dalje', kaže Dean.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

Tko će ih naslijediti, još se ne zna. Američka tvrtka CMC u Željezaru je uložila gotovo 200 milijuna dolara. No, potražnja za čelikom se prepolovila. Amerikance je, kažu,
otjerala kriza.

Pomoć u traženju vlasnika u međuvremenu je ponudila nova Vlada. Ali ne izravno novčanu. Pribavljene su uporabne dozvole, koje su kočile prodaju. 'Skinuta je omča s vrata nekom novom kupcu da može negdje dalje krenuti s nekim drugim projektom, ako će biti potrebno', kaže glavni povjerenik Sindikata metalaca Predrag Abramović.

Država će se pobrinuti da gašenje za sobom ne povuče i manje tvrtke, ovisne o energentima iz Željezare obećao je ponovno prvi potpredsjednik Vlade. 'Mi, kao što je poznato u ovom slučaju, ni na koji način kao država vlasnički ne sudjelujemo. Taj vlasnik je jedan od rijetkih u Hrvatskoj, koji je sve svoje obaveze izvršavao', kaže prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Slaba je to utjeha za više od 900 radnika, kada primanja ne budu stizala. Do dolaska potencijalnog kupca radnici primaju plaću dogovorenu otkaznim rokom, Mnogi od njih koji su ostali bez posla daljnju budućnost ondje ne vide. 'Svi oni ipak potajno očekuju da netko dođe u Željezaru io da se oni vrate raditi. Tome se svi nadamo', rekao je sindikalist Predrag Abramović.

No, nađe li se, novi ih vlasnik nema obvezu ponovno zaposliti. Deanu za dva tjedna istječe otkazni rok. 'Student sam pa ću onda ići tražiti neki drugi posao', kaže Dean. A na burzi je gotovo 5 tisuća nezaposlenih Siščana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene