Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana rada nedjeljom

Zatvorene 1152 trgovine, na ulici završilo 2874 radnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska obrtnička komora je najavila danas kako će podnijeti Ustavnu tužbu kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a nakon što su zatrpani pritužbama ugostitelja zbog smanjenja prometa, od kojih mnogi najavljuju zatvaranje svojih objekata.

No, osim izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, traže i izmjenu Zakona o trgovini jer se zbog zabrane rada nedjeljom u prva četiri mjeseca u obrtničkoj trgovini dosad ugasilo gotovo tri tisuće radnih mjesta. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare HOK-a, i posljednja četiri mjeseca je zatvoreno 1152 trgovina i tako izgubljeno 2874 radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mikroplastika na udaru Odzvonilo šljokicama u kozmetici i raznim sjajilima: Trgovci spremaju akcijske prodaje Trgovina, ilustracija - 3 Vladina odluka Kupce dočekale zamrznute cijene, a jedna ih stvar jako zbunjuje: Stigla i najava dobavljača koja zabrinjava

Predsjednik Ceha trgovaca Boris Vukelić je napomenuo da kada se tome pribroje pravni subjekti i male trgovine koje će zatvoriti u narednih mjesec, dva, kako je očigledno da su njihove procjene o izgubljenih sedam tisuća mjesta u maloj trgovini, bile optimistične.

Licemjerno je davati poticaje za sadnju duhana dok se zabranjuje pušenje

Što se tiče zabrane pušenja, HOK podsjeća i da je Austrija imala tri godine prilagodbe na Zakon o zabrani pušenja, dok mi imamo samo šest mjeseci. Obrtnici predlažu da se ugostitelji, pogotovo oni koji nemaju terase i najviše su pogođeni ovim zakonom, oslobode svih javnih davanja poput poreza i doprinosa. Tako predlažu i ukidanje poticaja za sadnju duhana, te konstatiraju da je licemjerno poticati sadnju duhana i zabranjivati pušenje. Lani je za te poticaje utrošeno 72 milijuna kuna pa predlažu da se sada prebace u Fonda za sanaciju gubitaka ugostiteljima.

>>U lokalu za pušače svi puše ispred njega?!

Ovoga trenutka ne razmišljamo o promjeni Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, jer pad prometa u ugostiteljskim objektima nije samo posljedica provođenja odredbi ovog zakona vezanih uz zabranu pušenja, već i recesije te početka sezone u kojoj objektima bez terasa i inače pada promet, izjavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Moramo vagati između 5 konobara bez posla i 40 osoba koje su umrle

Recesija je, potrošnja je pala 20-ak posto i sukladno tome pao je i promet u kafićima, ali ne zbog provedbe ovog zakona nego zbog opće krize u Hrvatskoj, rekao je Milinović nakon sjednice Vlade. Dodao je i da ugostiteljskim objektima koji nemaju terasu promet i inače pada u sezoni, 'dakle ne može se sve podvesti pod ovaj zakon'.

Pritom je naglasio da je on ministar zdravstva te da ga više brine činjenica da je samo danas u Hrvatskoj od bolesti izravno povezanih s posljedicama pušenja umrla 41 osoba.'Dakle, ako ćemo vagati na ovakav način, između pet konobara bez posla ili 40 osoba koje su umrle, ja sam za to da zaštitimo tih 40 osoba', izjavio je Milinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene