Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Upitna prodaja Energopetrola konzorciju INA-MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja sarajevske naftne tvrtke Energopetrol konzorciju INA-MOL dovedena je u pitanje zbog probijanja rokova definiranih ranije potpisanim ugovorom, prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Prema navodima ovog lista, Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH, sukladno važećem zakonu, morala bi do 20. prosinca proglasiti dokapitalizaciju Energopetrola uspjelom ili propalom.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prodaja INA-e Tko će biti novi strateški partner? INA u trokutu između mađarskih, ruskih i američkih interesa

INA i MOL, međutim, do sada nisu uspjele preuzeti upravljanje Energopetrolom, niti su počeli ispunjavati obveze preuzete ugovorom o kupoprodaji, jer čekaju odluku Konkurencijskog vijeća BiH o tome hoće li sarajevska naftna tvrtka s novim vlasnicima imati monopolistički položaj na tržištu.

"Ne vjerujem da će do tada (20. prosinca) Konkurencijsko vijeće BiH izdati rješenje o koncentraciji", izjavio je direktor Energopetrola Namik Bušatlić, koji je jučer o tom problemu razgovarao s predsjednikom Vijeća Goranom Raspudićem.

U takvim okolnostima realno je očekivati da Komisija za vrijednosne papire FBiH dokapitalizaciju Energopetrola narednog tjedna proglasi propalom, no Bušatlić je najavio kako će se sada vjerojatno tražiti produženje zakonom predviđenog roka.

Predsjednica vladina povjerenstva koje je bilo zaduženo za
privatizaciju Energopetrola, Kasema Ćatović, upozorila je kako će ovo poduzeće otići u likvidaciju bude li narednog tjedna donesena odluka kako nije uspio dogovor s INA-om i MOL-om.

Ona je istaknula kako je ključ sada u rukama Konkurencijskog vijeća BiH koje treba izdati dopuštenje o koncentraciji Energopetrola, INA-e i MOL-a.

Iz Konkurencijskog vijeća BiH ranije je objavljeno kako im je potrebno vrijeme da bi prikupili informacije bitne za donošenje odluke u ovom slučaju.

Također su se pozvali na zakonsku odredbu koja im dopušta da zahtjeve za koncentraciju poduzeća razmatraju do šest mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene