Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prosjeku ostave 35 eura

Turisti s kruzera pune dubrovačku blagajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove je godine povećan dolazak kruzera u odnosu na lani, stiglo ih čak 11 posto više. Gosti s kruzera na obali su boravili prosječno dva dana. Uzlazni trend nastavlja se i u listopadu.

Dubrovnik se danas nije niti malo razlikovao od ljetnih dana. Nastavak ljeta osjeća se i u turizmu, brodovi na kružnim putovanjima ovaj vikend su u Dubrovnik doveli gotovo 15 tisuća gostiju. Tolikog broja gostiju ne bi se posramili za vrijeme najjače sezone.

Pročitajte i ovo Ilustracija sezona pred vratima Inflacija je neukrotiva, a troškovi su eksplodirali! Neumoljiva statistika otkrila je kako zapravo žive Hrvati: "Netko nas dobro dere" Slika nije dostupna Počela sezona Gotov je zimski san: Prvi kruzer stigao u Dubrovnik

Bitno je naglasiti kako, unatoč tome što kruzeri u Dubrovnik dolaze već desetak godina, ovo je prva sezona kada su izbjegnute one velike gužve i prometni kolapsi, čak i u slučaju kada se, kao primjerice jučer, u gradu istovremeno zatekne 6 velikih kruzera.

Iako su se godinama vodile polemike trebaju li kruzeri dubrovačkom turizmu,čini se kako su ovogodišnji dobri rezultati ušutkali i one najveće protivnike brodova na kružnim putovanjima. 'Ove godine se zapravo po prvi put sezona pretvorila u godinu', rekla je Jelka Tepšić, direktorica TZ Dubrovnik.

Turisti u prosjeku potroše 35 eura

'To je na tragu onoga što želimo, da Dubrovnik ne živi samo 7. i 8.mjesec, već da imamo cjelogodišnje. Ti svi gosti u pravilu nešto potroše. Popiju kavu, uzmu sladoled i ručaju', pojasnio je Stjepko Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika. 'Na globalnome planu je veća zarada. Nas je puno, pa se to na jedan način malo razvodni. Ali oni prostori koji su na dobrim lokacijama, oni sigurno bilježe i veći promet i veću zaradu', rekao je Anđelko Ćorak, vlasnik suvenirnice.

>> Split zbraja rekorde u noćenjima, a turisti i dalje po plažama

Prema ispitivanjima, turisti s kruzera u Dubrovniku u prosijeku potroše 35 eura. Ako uzmemo brojku od najavljenih gotovo milijun putnika lako je izračunati kako su kruzeri u Dubrovnik ove godine donijeli barem 35 milijuna eura. Taj bi novac bio i mnogo veći kada bi Dubrovnik postao ukrcajna luka. Tada bi, osim ugostitelja i suvenirnica veliku zaradu imali u hoteli, u kojima bi gosti odsjedali nekoliko dana prije i nakon kruzinga.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene