Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak rada 2011.

Tesla banka na hrvatskom tržišu, politički ili poslovni projekt?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banka koja bi, između ostaloga, trebala poticati obnovu i razvoj područja nastradalih u ratu, te povratak izbjeglih i raseljenih osoba. Tako ukratko glasi strateški cilj srpske Tesla banke koja bi u Zagrebu trebala početi s radom tijekom iduće godine.

Ideja o njenom osnivanju nastala je još 2008. Iako će se mnogima na prvu učiniti kako je u pitanju politička inicijativa, ovo je isključivo poslovni projekt. To potvrđuje i struktura osnivača banke, koju čine tri skupine dioničara. 'Prva skupina dioničara bi bili hrvatski institucionalni investitori i inozemni institucionalni investitori, druga skupina bi bile tvrtke, ustanove i pojedinci za značajnijim udjelima, a treća skupina bi bili mali dioničari', rekao je Zvonko Agičić, koordinator projekta osnivanja Tesla banke.

U ovom trenutku radi se na definiranju navedene dioničke strukture i prikupljanju 100 milijuna kuna temeljnog kapitala potrebnog za rad banke. Tek nakon toga šalje se formalni zahtjev Hrvatskoj narodnoj banci koja daje odobrenje za rad. 'Ako bi bio prikupljen kapital do kraja ovog ljeta, tada na kraju dioničari moraju donijeti odluku kada i da li će podnijeti zahtjev za osnivanjem banke, tako da je realno za očekivati da to bude na jesen. A onda u roku od 4 do 6 mjeseci očekujemo da bi HNB donijela odluku, odobrenje za rad Tesla banke', objašnjava Agčić.

Osnivači Tesla banke očekuju početak rada negdje tijekom 2011. godine. Nakon toga, s ulaskom Hrvatske u EU dolazi novi investicijski i razvojni val pomoću kojeg se ova banka namjerava etablirati na tržištu. No, i osnivači banke svjesni su koliki ih posao do tada čeka.

'Kod osnivanja stvarno nema vremena za učenje nego oni odmah moraju znati što treba raditi. Pogotovo sada kada nam je stupio na snagu jedan cijeli set propisa koji su vrlo sofisticirani, vrlo kompleksni, koji zahtijevaju ne samo znanje nego i iskustvo da bi se mogli provoditi u praksi', kaže Vesna Filipović-Radačić, direktorica Direkcije za licenciranje i tržišno natjecanje HNB. Temeljni kapital od 100 milijuna kuna, opis strategije i poslovni plan za najmanje tri godine, potvrda kadrovske kvalitete i sposobnosti upravljanja rizicima samo su uvertira u kompleksan proces koji očekuje osnivače Tesla banke. HNB-u treba dostaviti i zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela u temeljnom kapitalu banke.

Koliko će uistinu vremena trebati za cijeli ovaj proces, ne znaju niti u inicijalnom odboru Tesla banke. U najboljem slučaju početak rada očekuje se tijekom iduće godine. No neće biti ništa neobično ako se sve prolongira. Ova stroga pravila osnivanja vrijede za sve banke koje žele poslovati na našem tržištu. Ipak, Tesla banka kreće od nule što je, kako su nam rekli i u HNB-u, izrazito kompleksan i ambiciozan projekt.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene