Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Svjetska financijska kriza pred vratima Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski pozvao je na zajedničko djelovanje vladu, gospodarstvenike i sindikate jer jedino se svi zajedno mogu othrvati trendovima koji su zavladali u svijetu.

Same mjere HNB-a u budućnosti neće biti dovoljne. HNB radi na zadržavanju sigurnosti bankovnog sustava, a pripremio je i zaštitne mjere koje bi, kada bi bilo potrebno, spriječile prelijevanje problema iz matičnih europskih banaka u njihove hrvatske podružnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Imamo dovoljno pameti' Rohatinski: Znamo što treba napraviti i bez MMF-a Slika nije dostupna Summit G20 MMF i Svjetska banka pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava

Međunarodni monetarni fond izdao je najnoviju prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2009-tu godinu.

>> Hrvatska spremna za financijsku krizu

Predviđanja su oštro smanjena za četvrtinu, na samo 2,2 posto u odnosu na izvješće objavljeno prije samo mjesec dana. Za razvijene zemlje čak se prognozira smanjenje gospodarstva u cijeloj 2009. što je prvi takav pad od Drugog svjetskog rata.

Nova gospodarstva i zemlje u razvoju na zapadnoj hemisferi trebali bi rasti oko dva i pol posto. MMF je zbog najavljenog usporavanja pozvao vlade da osiguraju poticaje svojim gospodarstvima. 

Hrvatska narodna banka održava stabilnost banaka. Pripremila je i mjere kako europske banke ne bi izvlačile novac iz hrvatskih podružnica.

No Hrvatskoj slijedi teška godina jer na naplatu dolazi oko 11 milijardi eura duga, 27 posto više nego ove godine. Hrvatska tako može računati na gospodarski rast od svega 2 posto, inflaciju od 3 i pol posto i rast vanjskog duga na 38 i pol milijardi eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene