Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska spremna za financijsku krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se mjerama fiskalne politike Vlade i mjerama monetarne politike Hrvatske narodne banke uspjela osigurati i pripremiti za sve moguće scenarije koje može donijeti globalna financijska kriza, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke.

'Mislim da smo, što mjerama fiskalne politike Vlade, što mjerama monetarne politike središnje banke, uspjeli osigurati i pripremiti Hrvatsku za sve moguće scenarije i danas na ovaj sastanak idem s velikim zanimanjem da čujem što će moji kolege iz Europe govoriti, da čujem o ovom paketu mjera koji je najavljen u euro-zoni, kao i onima izvan euro-zone i kako će se oni nositi s ovim problemima', rekao je Sanader. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štednja na svim razinama Sanader zabranio božićne darove i domjenke Slika nije dostupna Financijska kriza Sindikati ne prihvaćaju zamrzavanje plaća

>> Depoziti na 400.000 kuna

Summit EPP-a redovito se održava uoči svakog summita EU-a, a na njemu se zauzimaju stajališta o temama koje su na dnevnom redu Europskog vijeća. Na sastanku sudjeluje desetak premijera država članica, oporbeni čelnici, te predsjednici Europske komisije i Parlamenta.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije u srijedu popodne započet će dvodnevni summit u Bruxellesu na kojem će razgovarati o zajedničkom odgovoru na novčarsku krizu u skladu s dogovorom 15 članica eurozone.

Sanader je rekao da je Hrvatski sabor upravo izglasao zakon da se jamstva za štednju svim građanima, fizičkim i pravnim osobama podignu sa 100 na 400 tisuća kuna.

'Uspjeli smo u onome što sam ja najavio i što smo najavljivali prije mjesec i pol dana da ćemo suzbiti inflaciju, koja je u srpnju bila 8,5 posto, a po jučer objavljenim podacima ona je 6,4 posto. Ranije sam govorio da će do kraja godine inflacija biti 6 do 6,5 posto, prognoze su sada možda nešto bolje, iako treba biti umjeren. Sve nam to daje razloga za optimizam', rekao je Sanader.

Sanader je dodao da će i ovoj sastanak iskoristiti za razgovore s europskim kolegama o potpori Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u EU-u.

'Ne tražimo 'bianco' potporu, nego potporu svim našim naporima i reformama koje provodimo. Nadam se da će danas biti prigode da s nekolicinom premijera i predsjednikom Europske komisije razgovaram o tome', rekao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene