Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Summitom zemalja Azija-Europa dominira financijska kriza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći skup azijskih i europskih čelnika dosad, tijekom kojega će se raspravljati o poduzimanju odgovarajućeg odgovora na globalnu financijsku krizu i pokušaju postizanja ozračja promjene, počeo je u Pekingu, prenose agencije.

'Usred globalnih izazova, međunarodna zajednica trebala bi se dogovoriti oko provedbe koordinirane politike, jačanja suradnje i pokušaja da se na nastalu situaciju pronađe koordinirani odgovor', rekao je kineski predsjednik Hu Jintao otvarajući sedmi sastanak ASEM-a (Sastanak predstavnika azijskih i europskih zemalja) koji se održava svake dvije godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mi ne prijetimo. Samo objašnjavamo' Uoči glasovanja UN-a: Rusija prijetila odmazdom pojedinim zemljama?! Slika nije dostupna U Slovačkoj i Nikolić Josipović na summitu u Slovačkoj o rastu i oporavku od krize u Europi

Financijska kriza, koja je 'krenula' iz Sjedinjenih Država, prouzročila je znatne i bolne promjene na međunarodnom tržištu novca te je imala ozbiljan utjecaj na ekonomski razvoj, kazao je Hu, obraćajući se prisutnim čelnicima 27 zemalja članica EU-a i 16 zemalja azijskog kontinenta.

'U ovom ključnom trenutku najvažnije je povjerenje. Samo uz pomoć međusobnog snažnog povjerenja i ujednačenih napora uspjet ćemo prevladati nastalu krizu', rekao je Hu.

Predsjednik EU-a Jose Manuel Barroso pozvao je čelnike da se angažiranju na 'pronalaženju globalnih rješenja u rješavanju ovih ozbiljnih financijskih, ekonomskih, razvojnih, socijalnih i kulturoloških pitanja te onih vezanih za okoliš'.

'Ovo su vremena bez presedana koja zahtijevaju i takve mjere', rekao je u svojem govoru Barroso. 

'U ovome području, mi predstavljamo tri petine svjetskog stanovništva i sudjelujemo u ostvarenju polovine svjetskog bruto proizvoda. Naša zajednička aktivnost u ovoj situaciji može mnogo toga promijeniti', kazao je.

'Rasprave moramo usmjeriti prema nastojanjima da se na najbolji način odgovori na međunarodnu financijsku krizu', izjavio je kineski premijer Wen Jiabao.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija je zemlja aktualni predsjedatelj EU-a, tijekom bilateralnog sastanka s kineskim kolegom izrazio je želju da 'azijski summit 43. zemalja bude svojevrsna priprema za sastanak u Washingtonu' koji bi se ondje trebao održati 15. studenoga. 

'Ovdje postavljamo pitanje kako Europa i Azija mogu zajedno odgovoriti na ovaj veliki izazov. Mislim da nemamo mogućnost izbora kada je riječ o suradnji - mi jednostavno moramo surađivati', smatra Sarkozy. 

'Europi je potreban poslovni razvoj Azije, njezini 'mozgovi' i kreativnost stanovnika Azije, a Aziji trebaju europska tehnologija, stabilnost i određena znanja, a kada je riječ o financijskom i monetarnom sustavu, odgovore moramo pokušati razraditi zajedno', rekao je francuski predsjednik.

Neposredno prije početka summita, Japan, Kina, Južna Koreja i deset zemalja članica udruge Asean najavile su prvi zajednički korak nakon izbijanja krize - utemeljili su fond vrijedan 80 milijardi dolara kako bi se njihova ekonomija mogla suočiti s negativnim trendom u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene