Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuke ru MMF-u

Hrvatska se planira zadužiti za nove dvije milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje u Washingtonu na redovitom proljetnom sastanku čelnika MMF-a i Svjetske banke.

Gospodarske mjere za spas Hrvatske i dalje su top tema. Premijerka ih neumorno predstavlja i brani te ponavlja poruku: provest ću ih, tko ne može pratiti taj tempo, odlazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbacili prijave Povjerenstvo: Šuker i Ronko nisu bili u sukobu interesa Slika nije dostupna Tijekom rasprave o sportu Smijeh u Saboru: Šeks prozvao 'zastupnika Davora Šukera'

>> Rohatinski i Šuker u MMF-u

I ministri su se uhvatili posla. Vremena je malo pa su nam se neki i požalili kako su im rokovi prekratki. Onaj tko sigurno ima najviše zadataka uz samu premijerku, je ministar financija Ivan Šuker. On je ovaj vikend u Washingtonu gdje je počelo proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke. Uz pokoju kritiku, ministar Šuker čuo je i pohvale na račun gospodarskih mjera koje bi trebale pokrenuti gospodarstvo i Hrvatsku spasiti od potpunog financijskog kolapsa. Uz, ministra Šukera Hrvatsku predstavlja i guverner Žejko Rohatinski.

Na pitanje je li u Washington došao ponovno zadužiti Hrvatsku ministar Šuker kaže da bi se na takve tvrdnje samo nasmijao. 'Ta teza nema nikakve veze ni s čim jer svi koji se bave financijama i koji znaju, znaju da svake godine u četvrtom mjesecu je redovna proljetna skupština svjetske banke, MMf-a. Kao i svih proteklih godina tako smo i ove godine došli isključivo na proljetnu skupštinu koja normalno podrazumijeva niz bilateralnih susreta', rekao je Šuker.

'U proteklom periodu svi su pričali o potrebama reformi, međutim ih kada je trebalo napraviti onda su svi rekli samo ne u mom dvorištu. Mislim da moramo konačno postati svjesni da neke stvari moramo napraviti jer ako ih ne napravimo neće nam biti dobro. I upravo ovaj program i ono što je premijerka Kosor rekla u Vukovaru znači da mi ne odustajemo, idemo to napraviti. Radili smo sa Svjetskom bankom i u proteklom razdoblju i daj bože da je bilo političke odlučnosti kao što to ima današnja premijerka da se to napravi', rekao je Šuker.

Dvije milijarde eura

Hrvatska se planira zadužiti za nove dvije milijarde eura. Taj će novac biti osiguran izdavanjem obveznica na međunarodnom tržištu u sljedećih nekoliko mjeseci. Redoviti sastanak MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu hrvatsko izaslanstvo koristi za razgovore s potencijalnim vjerovnicima. Hrvatskoj sa skupa stižu pohvale za program gospodarskog oporavka. Dužnosnici Svjetske banke vjeruju da će u 2010. proći kroz vrlo umjereni oporavak, ali da će stanje i dalje biti vrlo teško. Kao problem navode veliku potrošnju na mirovine i druga socijalna davanja.

'Ne, ne mislimo da je Hrvatska sljedeća Grčka. Dodao bih da je struktura vašeg duga bolja jer imate mnogo više dugoročnih i institucionalnih dugova nego državnih obveznica. Ali učite iz ovoga. Ne dopustite da postanete nova Grčka daljnjim povećanjem deficita i javnog duga', rekao je direktor Svjetske banke za srednjoeuropske zemlje.

Kriza u Grčkoj među glavnim je temama skupa. Ta je zemlja od Europske unije i međunarodnog monetarnog fonda zatražila 40 milijardi eura kredita. 'Želim naglasiti da ovo nije samo grčki problem, već pitanje stabilnosti u cijeloj eurozoni i šire. Stoga je iznimno važno da uspijemo', rekao je Ollie Rehn. Unatoč stanju u Grčkoj, ministri financija G-20 ocjenjuju da se globalno gospodarstvo oporavlja brže od očekivanja. 'Ostvarujemo dobar napredak na postavljanju okvira snažnog, održivog i uravnoteženog rasta. Reforme financijskog sektora dobro napreduju', rekao je Jim Flaherty, kanadski ministar financija. Međutim ne slažu se svi s ovim optimističnim izjavama. Prosvjednici su svjetske financijske čelnike pozvali da bankama nametnu poreze. Tako prikupljenim novcem financiralo bi se obrazovanje i zapošljavanje u siromašnim zemljama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene