Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati jedni od najzaduženijih

'Ne ulazite u kredite i minuse jer su sve skuplji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je premijer Ivo Sanader obećao kako se kriza neće prelamati preko leđa malog čovjeka, ipak će upravo on krizu najviše osjetiti. Banke najavljuju nove restriktivne mjere.

Sve ide 'gore' - namjenski, nenamjenski krediti, kamate na minuse, a Hrvati su među zaduženijim nacijama u Europi.

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

Očekuje se kako će najviše poskupjeti nenamjenski i namjenski krediti te kamate na minuse na tekućim računima. To je jako loša vijest za Hrvate koji su među zaduženijim nacijama u Europi.

>> 'Kamate kredita nastavit će rasti'

Najviše će poskupjeti nenamjenski krediti na koje se i danas plaća visoka kamata od 10 posto te minusi na tekućim računima. Gore idu i stambeni krediti, uz nešto labavije uvjete. Iz banaka građane savjetuju na oprez i prikupljanje rezervi.

Financijski stručnjaci savjetuju štednju i suzdržavanje od ulaska u kredite Financijski stručnjaci ne preporučuju ulazak u kredite te ističu da treba više štedjeti. 

'Prije bilo kakvog traženja kredita dobro izvagati troškove, vidjeti da li ima prostora za taj kredit, a sad možda glede krize smanjiti zahtjeve i pričekati bolja vremena', izjavio je Zoran Bohaček, iz Hrvatske udruge banaka.

'Jasno da povećanjem kreditnih zaduženja odnosno kamata na kredite u RH možemo očekivati pad životnog standarda građana u Republici Hrvatskoj', objasnio je Tomislav Ćorić, ekonomist.

I premijer Sanader danas je kritizirao banke zbog dizanja kredita u astronomske visine.

'To moramo spriječiti. Apeliram da se banke ponašaju kao što su se i do sada ponašale. Očekujem da banke majke neće iznositi depozite van', rekao je premijer.

Više štedjeti, umjesto novog vozila polovno ili bolje nikakvo, zima bez skijanja, manje telefoniranja, neke su od mjera štednje koje se predlažu. Nitko ipak ne odgovara na pitanje kako štedjeti ako se nema od čega.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene