Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje

Strana ulaganja mogu se izbrojati na prste jedne ruke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od idućih brojki sve će vam biti jasno! Strana uzlaganja mogu se izbrojati na prste jedne ruke!

Hrvatska ima problema sa stranim investicijama od početka recesije. Zadnja vijest za prvu polovicu ove godine govori da su stranci u Hrvatsku uložili 154 milijuna eura ili, pojednostavljeno rečeno, premalo. To je užasno malo u odnosu na zadnje četiri godine.

Pročitajte i ovo Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije AZ MIROVINSKI FONDOVI DONOSE Pitat će te starost gdje ti je bila mladost: Savjeti umirovljenika kako živjeti od mirovine kad se od nje ne može živjeti Slika nije dostupna Ne zaobilaze nas bez razloga Istražili smo na koji način privući strane ulagače u Hrvatsku

Novac koji je uložen, uložen je u sljedeće sektore. Banke su dobile 124,5 milijuna eura, sport i rekreacija dobile su 80 milijuna eura, nekretnine 55,3 milijuna eura, a trgovina je dobila 50,2 milijuna eura stranih ulaganja.Stranci su jako malo ulagali u proizvodnju u Hrvatskoj, a trebali su, jer proizvodnja u biznisu donosi najveću dodanu vrijednost.

U 2008. godini imali smo 3,3 milijarde eura stranih ulaganja, u 2011. 598 milijuna eura, a u 2012. samo 154 milijuna eura.

>> Agencija za investicije na novom početku: Ulagače će pratiti projektni menadžeri

Koje su to zemlje koje tradicionalno ulažu u Hrvatsku. Tradicionalno Austrija, taj novac ide u banke. Turska je u prvoj polovici ove godine uložila 80 milijuna eura u Hrvatsku. Također se radi o bankarskoj transakciji. Nizozemska je također ulagač u Hrvatsku. Od Mađarske i Njemačke postoji odljev investicija. Od Njemačke smo izgubili 187 milijuna eura, a od Mađarske 121 milijun eura. Te su zemlje ili povukle svoju dobit ili povukle svoje poslove s tržišta.

Hrvatska od ovog ljeta ima zakon o poticanju investicija, a njegove efekte, ako ih uopće bude, tek ćemo moći vidjeti od druge polovice 2013. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene