Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Investicije su zapošljavanje'

Agencija za investicije na novom početku: Ulagače će pratiti projektni menadžeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod motom 'investicije su zapošljavanje', ravnatelj nove-stare Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić pun je optimizma da će napraviti puno više od svojih prethodnika.

Više puta je ukidana i sada je opet u poslu, i to možda najtežem od svih - privlačenju privatnih investicija. Agencija za investicije i konkuretnost počela je s radom u trenutku kada Hrvatska trpi loš globalni imidž države u kojoj je teško pokrenuti posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odabrana između drugih zemalja svijeta U Hrvatsku dolazi investicija vrijedna 8,5 milijuna kuna! Slika nije dostupna Tko je jamio, jamio je Država odlučila stati na kraj varanju sa zemljom!

>> Kakve investicije Hrvatska zapravo želi?

Ravnatelj nove-stare Agencije Damir Novinić ipak je optimističan i vjeruje da Hrvatska upravo okreće novu ulagačku stranicu. On je godinama radio s američkim investitorima, ali novi posao mu je ipak izazov karijere.

Kako potaknuti investicije u državi koju ulagači sve više zaobilaze, uglavnom zbog birokracije? 'Svaka investicija će imati dodijeljenog projektnog menadžera koji će ići na teren, na sastanke s lokaknom upravom. Pogotovo za ove veće investicije jer izuzetno je bitno da odmah na početku objasnite investitoru što ga očekuje', kaže Novinić.

Problemi na kojima zapinje biznis pokušat će se riješiti u hodu. Problematične procedure će se mijenjati, a 20 projektnih menadžera ulagačima koji u Hrvatskoj žele otvarati nova radna mjesta bit će na raspolaganju u svakom trenutku. 'Ima razloga za optimizam da ćemo napraviti više nego što je do sada rađeno, i u privlačenju investicija i u ubrzavanju postojećih', dodaje Novinić.

Nedavno je donesen zakon koji s gotovinskim isplatama i snažnim poreznim olakšicama stimulira i velike i male investicije. No, Hrvatska ima čudnu tradiciju da u stranom kapitalu vidi problem, a ne rješenje. 'I onda se tu dogodi da se jedna općina vrlo brzo razvija, a jedna općina stagnira. Znači, mi ćemo bez sumnje radom na terenu pokušati naglasiti ono što ja kažem - investicije su zapošljavanje!', zaključuje Novinić.

Vijesti o zapošljavanju za sada stižu samo iz susjedne Srbije gdje je njihov ministar Mlađan Dinkić upravo potpisao ugovor s talijanskim ulagačem za tvornicu sa 1.250 radnih mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene