Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojazni susjeda

Slovenski Finance: Hrvatska bi uskoro mogla prestići Sloveniju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko ne provede reforme na tržištu rada i ne krene u odlučniju borbu protiv korupcije, ulaskom Hrvatske u Sloveniju, Slovenija će postati manje privlačna za strana ulaganja.

Bojazni su to naših susjeda objavljene u ljubljanskom poslovnom dnevniku Finance. Navode kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Slovenija dobiti jačeg regionalnog konkurenta, pa im stoga treba reforma tržišta rada kako bi postali što zanimljiviji za strane ulagače.

Pročitajte i ovo Josip Dabro Pitanje diplome Rektor iz Travnika brani Dabru: "On je izabran za ministra, a ona nije i zato ga napada" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Finance podržava mjere štedne i smanjivanja proračunskih troškova koje zastupa slovenska vlada kao način izlaska iz krize. 'Hrvatska je vlada odmah nakon izbora najavila korjenite promjene za jačanje domaće poduzetničke aktivnosti i olakšice za strane investitore koji bi ulagali u logistiku, infrastrukturu i energetiku', navode.

Pribojavaju se kako bi Hrvatska ulaskom u EU mogla postati konkurent Sloveniji, koja unatoč jasnoj potpori stranom kapitalu slovi kao zatvorena za strane investitore.

>> Slovenija traži odgovor od hrvatske Vlade : Što ste zaključili u vezi Ljubljanske banke?

'Moglo dogoditi da već iduće godine hrvatske logističke tvrtke strancima postanu zanimljivije od slovenskih budući da mi u takve tvrtke nismo željeli pustiti strani kapital onda kad smo mogli i imali priliku', piše Finance.

Priču s Hrvatskom uspoređuju s pričom o ružnom pačetu koje se pretvara u labuda. 'Ali, Hrvatska nije jedina koja pretječe Sloveniju. isto se dogodilo s Češkom, Slovačkom, Poljskom, Estonijom, piše Finance i dodaje kako je prednost Slovenije sve manja.

Prednost Hrvatskoj nad Sloveniji daju i u borbi s korupcijom. 'O tome svjedoče suđenja bivšem premijeru i drugim visokim dužnosnicima, dok u Sloveniji slični slučajevi ne završavaju na sudu', tvrdi Finance. 'Uhićenje i suđenje nekada nedodirljivom Sanaderu Hrvatska je dala znak stranim investitorima i pokazala im da pravna država funkcionira i da je njihov novac siguran', zaključuje Finance.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene