Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovence očekuje pad standarda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog financijske krize i nadolazeće recesije Slovenci se boje za pad osobnog standarda, ali nisu zabrinuti za svoju ušteđevinu jer se drže klasične štednje u domaćim bankama, a manje je onih koji su svoj novac ulagali u riskantnije domaće ili strane 'financijske instrumente', pokazale su potkraj prošlog tjedna provedene ankete, a objavili vodeći dnevnici.

Čak 86 posto ispitanika u anketi vodećeg lista 'Delo' ocijenilo je da je njihova ušteđevina u bankama sigurna pošto je Vlada najavila državna jamstva za sve pologe građana bez ograničenja. 

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna Slovenci zabrinuti Pahorova vlada nedovoljno angažirana na pitanjima krize - ankete

Više od 60 posto ispitanika 'Dela' ocijenilo je, međutim, da će nadolazeća kriza i recesija utjecati na njihov životni standard, a u anketi ljubljanskog lista 'Dnevnik' to očekuje više od 90 posto ispitanika. 

>> I Slovenija uvela neograničeno jamstvo za bankovne depozite

>> Pahor: Europa klizi u recesiju

>> Nastavljen pad dionica na Wall Streetu

'Delo' na osnovi ankete navodi da 45 posto Slovenaca najvećim dijelom štedi u domaćim bankama, a vrijednosnice investicijskih i uzajamnih fondova posjeduje tek svaki peti štediša. Slovenski tisak navodi da su mjere o povećanju jamstava za štednju u domaćim bankama smirile štediše, jednako kao i uvjeravanja ministra financija Andreja Bajuka da je 'lokalni optimist, ali i globalni pesimist' kad je riječ o izgledima za rješenje sadašnje novčarske krize i nadolazeće recesije.

Slovenski mediji ističu i izjave premijera Janeza Janše kako će Ljubljana mjerama slijediti poteze Europske unije i zemalja eurozone te da domaće slovenske banke nemaju riskantnih kreditnih plasmana koji su izazvali velike teškoće u bankovnim sustavima nekih velikih zemalja. Slovenski tisak najavljuje da će se posljedice krize i recesije vjerojatno osjećati nekoliko godina te da su zbog smanjenih narudžaba iz inozemstva i očekivana pada domaće potražnje najugroženija proizvodnja luksuzne robe i široke potrošnje. 

Tisak navodi da se u teškoćama mogu naći velika domaća poduzeća, koja su najviše 'globalizirana', odnosno okrenuta svjetskom tržištu, te banke koje su u zadnjih nekoliko godina servisirale menadžerske otkupe u tvrtkama putem hipotekarnog uloga njihovih dionica, čija je vrijednost u međuvremenu jako pala.

Jačanje potencijala banaka kako bi se osigurala njihova sposobnost davanja zajmova gospodarstvu mogla bi biti jedna od idućih mjera sadašnje Vlade u odlasku još prije nego se sastavi nova Vlada lijevog centra, navode slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene