Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Slovenija uvela neograničeno jamstvo za bankovne depozite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog postojeće globalne financijske krize Slovenija od petka uvodi neograničeno jamstvo za bankovne depozite građana, te za depozite samostalnih poduzetnika i malih poduzeća umjesto dosadašnjeg jamstva na pologe do 22.000 eura.

Zajedničku izjavu o tome dali su ministar financija Andrej Bajuk i guverner središnje banke Marko Kranjec, naglašavajući da će mjera važiti do okončanja sadašnjih problema u globalnom financijskom sustavu, te da je uvedena kako bi se Slovenija uskladila s drugim zemljama koje su poduzele slične mjere.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Financijska kriza Slovenci zbog krize namjeravaju štedjeti

'Slovenske banke ne osjećaju znatnije posljedice krize u svjetskom i europskom okviru. Slovenski financijski i bankarski sustavi su stabilni, a svi depoziti i štedni ulozi sigurni', izjavio je Bajuk.

Državna garancija za sve pologe bez obzira na njihovu visinu važit će za fizičke osobe, samostalne poduzetnike i mala poduzeća na teritoriju Slovenije. 

>> Austrija, Mađarska, Slovačka, Litva i Rumunjska podižu garanciju na štednju

Guverner središnje banke Marko Kranjec izrazio je uvjerenje kako su svi štedni depoziti sigurni, te da očekivano usporavanje plasmana kredita i ekonomskog rasta u svijetu neće ugroziti slovensku ekonomiju i financijski sustav. 

Garancije na bankovna jamstva ranije su podigle Austrija, Njemačka, Mađarska, Litva, Rumunjska i Slovačka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene