Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader se sastao sa sindikatima, predloženo neoporezivanje cijele minimalne plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici poslodavaca i sindikata idućeg će se tjedna sastati s ministrom financija Ivanom Šukerom kako bi razmotrili prijedlog da se ne oporezuje cijeli iznos minimalne plaće, koja sada iznosi 2.440 kuna bruto, odnosno 1.890 kuna neto, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Ive Sanadera s predstavnicima šest sindikalnih središnjica i HUP-om.

Zbog konzultacija o tom zajedničkom prijedlogu poslodavaca i sindikata pomaknut je rok za donošenje Zakona o minimalnoj plaći na 15. svibnja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikati odustali od neoporezivog minimalca Slika nije dostupna Šuker sa sindikatima i poslodavacima o minimalnoj plaći

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon sastanka novinarima da je prijedlog o neoporezivanju cjelokupnog iznosa minimalne plaće Vlada primila na znanje, no treba razmotriti koje su mogućnosti da se to i ostvari.

Takva bi odluka, naime, značila tri milijarde kuna godišnje manje jedinicama lokalne uprave i samouprave, budući da sav prihod od poreza na dohodak ostaje gradovima i općinama gdje se dohodak ostvaruje, te se njime financiraju zdravstvo, školstvo itd.

Socijalni partneri također su odlučili započeti razgovore o Sporazumu o socijalnom partnerstvu, koji bi trebao biti potpisan tijekom ove godine. Smatraju da ga treba dobro pripremiti kako ne bi propao poput sporazuma iz 2002. godine s tadašnjom koalicijskom vlašću, koji je trajao svega tri mjeseca.

S obzirom na golemi posao na 120 zakona koje treba uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije odlučeno je da se sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća odsad održavaju svakoga ponedjeljka a redoviti sastanci predsjednika Vlade i socijalnih partnera svaka dva mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene