Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: FED smanjio kamatnu stopu na 2 posto, gospodarski rast 0,6 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka središnja banka - Federalne Rezerve (FED) - u srijedu je smanjila referentnu kamatnu stopu sa 2,25 na 2,0 posto, kako bi se izbjegla recesija i potaknuo gospodarski rast koji je u prvom tromjesečju ove godine iznosio 0,6 posto.

Odlukom FED-a, donesenom nakon dvodnevnog sastanka njegovog Odbora za otvoreno tržište, referentna kamatna stopa došla je na najnižu razinu od 2004. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlada prihvatila izmjene modela A+ Poduzetnicima niže kamate na kredite Slika nije dostupna SAD: FED smanjio kamatnu stopu na 1,0 posto

To je sedmi puta da FED smanjuje kamatnu stopu od rujna 2007., kada je iznosila 5,25 posto, s ciljem da s povoljnijim uvjetima kreditiranja potakne gospodarski rast usporen stambenom, kreditnom i financijskom krizom.

Iako mnogi ekonomisti vjeruju da je SAD već u recesiji, vlada je u srijedu objavila da je u razdoblju siječanj-ožujak ukupno gospodarstvo, odnosno bruto domaći proizdvod - BDP, rastao po stopi od 0,6 posto, zadržavši se u pozitivnom skoru. Isto stopa rasta zabilježena i u zadnjem kvartalu 2007. godine, što proturječi ocjenama o recesiji, koja nastupa s dva tromjesečja nultog ili negativnog rasta.

Komercijalne banke odmah su objavile da će smanjiti primarnu kamatnu stopu za kredite na 5 posto, što će značiti jeftinije kredite za milijune poslovnih subjekata i građana.

"Posljednje informacije govore da gospodarska aktivnost ostaje slaba. Financijska tržišta ostaju pod značajnim stresom, a otežani uvjeti kreditiranja i dublje stezanje stambenog tržišta, vjerojatno će opteretiti gospodarski rast u idućih nekoliko tromjesečja", naveo je u priopćenju FED.

Mnogi ekonomisti su rekli da vjeruju kako priopćenje FED-a signalizira da neće biti daljnjeg smanjivanja stopa središnje banke, osim ako ne dođe do još većeg slabljenja gospodarstva od očekivanog.

"Kažu da je to to, osim ako nas ne iznenadi daljnje slabljenje", izjavio je za AP David Jones, glavni ekonomist analitičke kuće DMJ Advisors.

"FED nam kaže da ovaj krug ublažavanja vrlo skoro dolazi kraju", ocijeno je Sung Won Sohn, profesor ekonomije sa Sveučilišta Kalifornija.

Povrat poreza, iz vladinog paketa poticajnih mjera vrijednog 168 milijardi dolara, ovoga je tjedna počeo stizati građanima, što bi trebalo potaknuti domaću potrošnju koja čini oko 70 posto američkog BDP-a.

Wall Street je u prvom trenutku vrlo pozitivno regirao na odluku FED-a, pa je industrijski indeks Dow Jones ubrzo prešao granicu od 13.000 bodova, prvi puta od siječnja, no dobici su brzo izgubljeni, kada su trgovci shvatili da bi FED mogao zatvoriti vrata za daljnje smanjenja kamatne stope, navodi AP.

Trgovanje na NYSE zaključeno je s minimalnim padom indeksa Dow Jones za 11,91 bod ili 0,1 posto na 12,820.13 boda, indeksa Standard & Poor's 500 za 5,33 boda ili 0,4 posto na 1,385.61 boda, te indeksa Nasdaq Composite za 13,3 boda ili 0,6 posto na 2,412.8 boda.

Indeks S&P 500 u travnju je narastao za 4,8 posto, nakon što su tvrtke Google Inc., Intel Corp., Boeing Co. i American Express Co. ublažile zabrinutost od pada dobiti. Zarade su premašile očekivanja kod 69 posto od 500 tvrti obuhvaćenih tim indeksom, navodi agencija Bloomberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene