Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Vlada prihvatila izmjene modela A+

Poduzetnicima niže kamate na kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, model A+.

Krediti po modelu A u ovoj će godini biti dostupniji širem krugu korisnika, a poduzetnici mogu računati i na nižu kamatnu stopu za te kredite, jer se kamatna stopa na 40 postotni udio Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kreditu smanjuje za jedan postotni bod, s dosadašnjih 3,8 posto na 2,8 posto, istaknuto je na sjednici.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade Šimpraga o APN kreditu Banožića: "Mogla sam se prijaviti za stambeno zbrinjavanje, ali nisam"

>> 'Kad ova zemlja dobije kompetentnu vladu kamate će pasti'

Možemo reći da je model A bio uspješan i do sada, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor potkrepljujući to podacima da su u prošloj godini po tom modelu odobrena ukupno 583 kredita u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi kuna, od čega je oko milijarda kuna udio HBOR-a.

Ističe kako se izmjenama taj program kreditiranja želi učiniti dostupnijim većem broju gospodarstvenika te kako se želi ubrzati realizacija kredita. Ministrica financija Martina Dalić kazala je kako promjene idu i u smjeru smanjenja kamatne stope i to kroz smanjenje kamate na HBOR-ov udio u kreditu i to sa 3,8 na 2,8 posto.

To je sniženje rezultat napora HBOR-a i poslovnih banaka koje su spremne odreći se dijela kamate koje im HBOR plaća na izvore sredstava, kazala je. HBOR će u kreditu i nadalje sudjelovati sa 40 posto, poslovne banke sa 60 posto, a krajnja će kamata za poduzetnike, uz kamatu od 2,8 posto na udio HBOR-a, i nadalje ovisti o marži koju će na svoj udio u kreditu ponudit poslovne banke.

Izmijenjenim se modelom A povećava i postotak iznosa kredita koji poduzetnici mogu iskoristiti za plaćanje dospjelih obveza, sa 20 na 40 posto, te olakšavaju i financijski preduvjeti za potencijalne korisnike kredita. Krediti će se davati na rok otplate od tri godine uključujući godinu dana počeka, a uz mogućnost oplate na rate sada se daje i mogućnost jednokratne otplate.

Premijerka Kosor vjeruje da to može potaknuti jačanje gospodarskih aktivnosti i da će doprinijeti uspješnosti realizacije Programa gospodarskog oporavka, 'unatoč tome što neki smatraju da se Vlada ne bi trebala trsiti', poručila je

Krediti po modelu A do sada su se davali za obrtna sredstva, a sada će se moći koristiti i za investicije. Kako bi se ubrzalo korištenje kredita poduzetnici više neće morati čekati da nakon aukcije za dodjelu kvota kredita HBOR i poslovna banka razriješe svoje odnose, već će se putem mostnog kreditiranja omogućiti da kredit dobiju nakon dodjele kvote na aukciji.

Procijenjeni iznos za kreditiranje po dorađenom modelu A+ je oko 1,1 milijardu kuna za što će HBOR i banke sklopiti ili dopuniti ugovor o klupskom kreditu. Premijerka Kosor vjeruje da to može potaknuti jačanje gospodarskih aktivnosti i da će doprinijeti uspješnosti realizacije Programa gospodarskog oporavka, 'unatoč tome što neki smatraju da se Vlada ne bi trebala trsiti'. To nas potiče da radimo još snažnije, poručila je.

Vlada je s današnje sjednice Europskoj komisiji poslala svoj sedmi Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2011.-2013., u kojem je kao temeljni cilj hrvatske ekonomske politike navedeno održavanje makroekonomske stabilnosti, poticanje gospodarskog oporavka i ubrzanje gospodarskog rasta.

PEP predviđa ubrzanje gospodarskog rasta, sa 1,5 posto u ovoj na 2,5 posto u 2013. godini, prosječnu inflaciju ispod 2,5 posto, te smanjenje deficita opće države sa 5,6 posto BDP-a u ovoj na 2,4 posto BDP-a u 2013. godini.

PEP sadrži i dio o javnim financijama kao i o strukturnim reformama, primjerice u energetici, restrukturiranju brodogradnje, železnica i sl. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izvijestio je da je u ponedjeljak u Ministarstvu financija PEP prezentiran i sindikatima i poslodavcima te da su mu svi dali potporu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene