Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor sutra o osiguranju štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski bi sabor sutra trebao raspraviti prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita i amandmane kojima Vlada predlaže da se visina osiguranih depozita podigne sa 100 na 400 tisuća kuna.

Kako bi smanjila troškovno opterećenje banaka zbog povećanja osnovice za obračun premije za osiguranje depozita, Vlada predlaže i smanjenje premijske stope s 0,5 na 0,4 posto godišnje.

Pročitajte i ovo Ljubav koja nadilazi vrijeme Pokrovitelj Generali Ljubav koja nadilazi vrijeme: Kako uz pomoć financijskog plana zaštititi najmilije i usaditi dobre navike Slika nije dostupna Pitanja i prava velikog broja Hrvata 'Izmjene zakona o prebivalištu ugrožavaju Hrvate iz BiH'

Od Sabora Vlada traži i da joj omogući da, bude li potrebe u slučaju poremećaja na svjetskom tržištu, visinu osiguranih depozita podigne svojom uredbom, kako bi se moglo reagirati što brže. 

>> Saborski Odbor podržao prijedlog podizanja visine depozita

Iz Vlade poručuju kako je hrvatski bankarski sustav stabilan, a da predloženim amandmanima žele potcrtati tu stabilnost.

Ističu kako je sa sadašnjim iznosom osiguranih depozita od 100 tisuća kuna obuhvaćeno 54,6 posto depozita svih građana, a da će s povećanim iznosom osigurane štednje do 400 tisuća kuna biti obuhvaćeno više od 90 posto depozita.

Prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita Vlada je Saboru poslala još krajem rujna, kada je predložila da se iznos osiguranih depozita podigne na 160 tisuća kuna, a za povećanje tog iznosa odlučila se nakon sastanka europskih ministara financija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene