Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Volksbank postala Sberbank

Rusi na hrvatsko bankarsko tržište ušli pravim spektaklom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća ruska banka, inače treća u Europi, Sberbank počela je raditi u Hrvatskoj. Od danas pod svojim imenom, nakon što je prije godinu kupila i preuzela Volksbanku. Rusi su ulazak na hrvatsko bankarsko tržište pretvorili u pravi spektakl.

Zračnom simfonijom Sberbank se predstavio Hrvatskoj. Najveća je to ruska banka koja zapošljava čak 240 tisuća ljudi. Treća su europska banka po veličini. Njihov glavni biznis je kreditiranje gospodarstva, a za hrvatske poduzetnike imaju dobre vijesti. 'U našem poslovnom planu imamo spremnih 800 milijuna eura za nove kredite. Uglavnom su predviđeni za hrvatske tvrtke', kaže Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika uprave Sberbank.

Pročitajte i ovo Novac što će biti s novcem? Uvođenje osobnih sankcija Rusiji: Ekonomski stručnjak objašnjava možete li doista prestati plaćati kredit ruskoj banci Slika nije dostupna dvodnevni moratorij Sberbank pojasnio kako do novca: Klijenti moraju kombinirati čak tri načina, ali ni tada ne mogu do maksimalnog iznosa u gotovini

>> Rusi stižu na hrvatsko bankarsko tržište

Gorkov kaže da će njegova banka financirati i potencijalna ruska ulaganja u Hrvatsku. 'No, nažalost ne vidimo dosta primjera i sada razgovaramo o tome s ministrom financija kako da povećamo ruske investicije u Hrvatskoj.'

Ruski bankari kažu da žele spojiti hrvatske tvrtke i rusko tržište. Domaćim poduzetnicima s ambicijama za ruskim izvozom nude pomoć. 'Hoćemo biti ta poveznica u Hrvatskoj i dati podršku onim pravnim osobama koje se žele širiti na ta tržišta', kaže predsjednica uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wohry.

Zanimljivo i neobično, većinski vlasnik Sberbanka je ruska centralna banka koja u toj državi određuje bankarska pravila, što teoretski stvara mogućnost sukoba interesa. U Hrvatskoj će Sberbank raditi u 30 poslovnica i žele postati najpoželjniji poslodavac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene