Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNB popustio

Rohatinski bankama odobrio rekordnu pozajmicu od 7,66 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski ipak je popustio utjecajima na tržištu te je u kasnim poslijepodnevnim satima održao ranije otkazanu aukciju čime je bankama odobrena rekordna pozajmica od 7,66 milijardi kuna. To je ujedno prva takva intervencija nakon dva tjedna u kojima je HNB povlačio kune.

HNB je navodno popustio nakon što su kamatne stope na tržištu novca porasle na 23 posto. Krajem jučerašnjeg trgovanja ostalo je nepokriveno 700 milijuna kuna, dakle, potražnja je iznosila 798,15 milijuna kuna, a ponuda je pritom bila slabih 98 milijuna kuna. Jučer su analitičari tvrdili da su kamate izrazito nepovoljne za aktualni trenutak te da bi, u slučaju kada bi ostale na toj razini, proizvele rast kamata na kredite svim korisnicima. HNB i Rohatinski trenutno rade dva teška zadatka: pokušavaju zadržati kunu ispod 7,5 za euro, a da pri tome ne potaknu rast kamatnih stopa. Potražnja za kunama i dalje raste te je tako jučer potražnja bila deset puta veća od ponude.

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu Slika nije dostupna nakon vujčićeve najave Ekonomisti i bankari objasnili zašto su veće kamate dobra vijest: Neminovno će rasti i na kredite, ali...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene