Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ribari i prerađivači traže da susjedi plaćaju ribolov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadarskoj Županijskoj komori danas je na sjednici Vijeća Udruženja ribarstva i preradbe ribe pri HGK poduprto Vladino stajalište o punoj primjeni ZERP-a od 1. siječnja 2008., no ribari i prerađivači traže da susjedi koji love ribu u našem teritorijalnom moru za to plaćaju naknadu.

U raspravi je kazano da puna primjena ZERP-a mora najprije zadovoljiti stanovništvo otoka i priobalja, ribarsku industriju, a onda EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ribari najavili prosvjed 'Zabranite Slovencima i Talijanima ribarenje u našem moru!' Slika nije dostupna Prepušteni sami sebi Ribarima ZERP jedini spas

Predsjednik Vijeća Udruženja ribarstva i preradbe ribe Miro Kučić istaknuo je da, primjerice, susjedi Talijani moraju platiti odštetu što svaki dan love ribu u hrvatskom teritorijalnom moru.

Vlada bi pri razradbi pravila ponašanja na moru od 1.siječnja 2008. morala paziti da u prijelaznom razdoblju od četiri do pet godina bude omogućen ribolov talijanskim ribarima, ali uz odštetu od najmanje 30 posto vrijednosti ulovljene ribe. 

To bi iznosilo, kazao je Kučić, 70 do 90 milijuna eura na godinu jer strani ribari u hrvatskom moru ulove ribe za 250 do 200 milijuna eura na godinu, istaknuo je Kučić.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Ivan Katavić istaknuo je da je Vladino stajalište o ZERP-u nepromijenjeno. 

Kad je riječ o odšteti za ulovljenu ribu, Katavić smatra da za sada nema zakonske osnove za to jer nema potpisanih sporazuma o ribarstvu s članicama EU-a.

Na današnjoj sjednici predstavnici uzgajivača i prerađivača ribe izrazili su nezadovoljstvo sustavom poticaja. Zatražili su i žurnu isplatu neisplaćenih poticaja za koje je rečeno da kasne već gotovo dvije i pol godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene