Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska komisija

Projekt plinske poveznice između RH i Mađarske još nije pripremljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija nije uvrstila izgradnju plinovoda Slavonski Brod - mađarska granica u projekte koji će se u sljedeće dvije godine financirati iz neutrošenih sredstava europskog proračuna, zbog manjka novca i zato što projekt još nije dovoljno pripremljen, izjavio je glasnogovornik EK-a za energetiku Ferrand Tarradellas.

'Taj projekt nije uključen u financijski paket od pet milijarda eura, iako je u početku bio razmatran kao jedan od zanimljivih projekata. Popis mogućih projekata bio je vrlo dug, a sredstva ograničena. Kriterij za izbor bila je razina pripremeljnosti projekta, a kad je riječ o plinskoj poveznici Hrvatske i Mađarske zasigurno treba učiniti još nekoliko koraka, primjerice, još nije dovršena studija izvedivosti', rekao je Tarradellas odgovorajući na pitanje zašto je taj projekt izostao s popisa.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv Viktora Orbana - 3 Mjesec dana do izbora Tisuće u prosvjedu protiv mađarskog premijera: Skup je vodio čovjek kojeg smatraju prvom prijetnjom Orbanu na nadolazećim izborima Robert Golob Važan projekt Slovenija planira izgraditi plinovod kako bi susjednoj državi pomogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu

'U ovom trenutku taj projekt neće biti financiran iz raspoloživih pet milijarda eura, ali ne isključujemo mogućnost da u bliskoj budućnosti, kad projekt bude pripremljeniji, nađemo druge načine njegova financiranja. Taj je projekt važan za sigurnost opskrbe energentima cijele regije, što uključuje i članice EU-a', dodao je Tarradellas.

Europska komisija je predložila da se nepotrošenih pet milijarda eura iz europskog proračuna u sljedeće dvije godine ulože u strateške energetske projekte, među ostalim u plinovod 'Nabucco' i uvođenje širokopojasnog interneta u seoska područja. 

>> Plinacro kupuje Okoli od Ine za 514 milijuna kuna

>> 'Nedopustivo je da Vlada regulira cijenu plina do 2011.'

>> Vlada odgovorna za štetu nastalu plinskom krizom

>> Ukrajina proglasila pobjedu u sporu s Rusijom

Od tih pet 3,5 milijarda namijenjeno je strateškim energetskim projektima, milijarda širokopojasnom internetu i 500 milijuna projekte iz područja ruralnog razvoja, koji uključuju obnovljivu energiju, borbu protiv klimatskih promjena, upravljanje vodama, bioraznolikost i preustroj mliječnog sektora.

Od 3,5 milijarda eura za energetske projekte polovica bi se uložila u povezivanje i izgradnju energetske infrastrukture, među kojima je i plinovod 'Nabucco', 500 milijuna u iskorištavanje energije vjetra i 1,25 milijarda u projekte skladištenja ugljičnog dioksida.

Mogućnost da se izgradnja plinovoda Slavonski Brod - Donji Miholjac - Mađarska uvrsti među projekte koji će se financirati iz tih sredstava spomenuo je zamjenik glavnog direktora u Glavnoj upravi za energetiku i promet Europske komisije Fabrizio Barbaso, koji je 20. siječnja posjetio Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene