Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu još dodijelili sve projekte

Prilika za hrvatske građevinare: Ukrajina treba objekte za EP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinsko-hrvatski odnosi temelje se na bogatoj tradiciji i zajedničkoj povijesti, a dvije zemlje imaju i zajednički državni prioritet – ulazak u Europsku uniju. Sada namjeravaju uspostaviti još snažniju suradnju.

'Dolazim iz zemlje koja je povijesna domovina Bijelih Hrvata, iz zemlje koja je prva priznala neovisnu Hrvatsku od članica Ujedinjenih naroda. Imamo sličnu povijest, jezik i kulturu i zbog toga moramo i dalje jačati ukrajinsko-hrvatske odnose', rekao je Oleksandar Levčenko, veleposlanik Republike Ukrajine u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na Harkiv - 3 borbe u Ukrajini Nova ofenziva: Više od 30.000 Rusa napada Harkiv Olena Zelenska u posjetu Srbiji - 2 posjet Olene Zelenske Rusi bijesni na Srbiju: "Ovo je odvratno ponašanje prijatelja Rusije!"

Napomenuo je kako je samo prošle godine Hrvatsku posjetilo 15 posto više ukrajinskih turista u odnosu na godinu ranije, te da se on kao veleposlanik zalaže za izravnu zrakoplovnu povezanost između Kijeva i Zagreba. 'Na taj način bi se mogao razviti i kontinentalni turizam, jer su Ukrajinci, kojih ima 48 milijuna, zainteresirani i za razgledavanje hrvatskih brežuljaka', rekao je Levčenko.

Dosadašnje investicije propale

Brojni ukrajinski investitori su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, ali dosada još uvijek nije bilo većih investicija. 'Bilo je razgovora za kupnju sisačke metalurgije. Interesa za ulaganja je bilo i u Splitu, ali te priče nisu dobro završile. No sada uspostavljamo suradnju s Međimurskom županijom. Njihovi će gospodarstvenici prvo posjetiti Ukrajinu, a onda naši Međimurje. Za početak nam je cilj uspješno ostvariti dva ili tri projekta', rekao je Levčenko.

Veleposlanik ne vidi problem u sporoj hrvatskoj birokraciji. 'Zasad nije bilo projekata koji nisu bili realizirani samo zbog spore birokracije. Toga ima i kod nas, tako da su naši investitori na to navikli', pojasnio je.

Metalurgija i građevina - prioritetne grane suradnje

Do suradnje bi moglo doći na području metalurgije. 'Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača u industriji metala. Tu mogućnost suradnje uvijek postoji. Ukrajina je bogata sirovinama, a u Hrvatskoj bi radili na finalizaciji proizvoda', kaže ukrajinski veleposlanik.

No možda hrvatski građevinari imaju izgleda. Još uvijek mogu uloviti zadnji vlak za izgradnju objekata za Europsko nogometno prvenstvo 2012., čiji je Ukrajina domaćin zajedno s Poljskom. 'Tu se ne radi samo o stadionima, nego i o cestama, hotelima, restoranima, telekomunikacijskoj infrastrukturi. Većina projekata je već krenula, ali još uvijek nije prekasno', rekao je Levčenko.

Važna i slična kultura

Uz sve zajedničke crte koje imamo s Ukrajincima, ograničena je i proizvodnja vina, a ukrajinski poznavatelji dobre kapljice prepoznali su kvalitetu vina hrvatskih proizvođača. 'Znamo da je vaše vino kvalitetno i ako odredimo dobru cijenu, mogu se ostvariti narudžbe, koje za početak ne moraju biti velike. Posebno su zanimljive vinske ceste, na kojima se vino može i kušati na autentičnim lokacijama, pa turisti dobro znaju što kupuju', dodao je.

>> Černobil: Vraćanje života u zonu smrti

>> VIDEO: Nakon tučnjave zastupnici završili u bolnici

>> Ukrajina, Kazahstan i Rusija zajednički će obogaćivati uranij

Suradnja je uspostavljena i na području znanosti i kulture, a ukrajinsko veleposlanstvo će u Zagrebu uskoro otvoriti i izložbu, kojom hrvatske građane želi još više upoznati sa posebnostima te zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene