Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pada kreditnog rejtinga SAD-a

Prijeti kolaps: Otvaranje burzi očekuje se sa strahom...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijetu prijeti kolaps na burzama nakon pada američkog kreditnog rejtinga. Telefoni su se užarili, razgovaraju ministri financija najmoćnijih zemalja svijeta te vodstvo europske središnje banke.

Današnje otvaranje burzi očekuje se sa strahom i Bijela kuća ne miri se s padom američkog kreditnog rejtinga. Nastavlja oštro kritizirati potez Standard & Poors'a. Kreditna agencija je čvrsto ostala uz svoju odluku iako je američko ministarstvo financija ukazalo na pogreške u njezinim izračunima javne potrošnje teške čak dva bilijuna dolara. Standard & Poor's čak najavljuje mogući daljnji pad američkog kreditnog rejtinga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza na burzama Kako će svijet izaći iz minusa: Prijeti li crni scenarij i zaduženima u eurima? Slika nije dostupna Niži rejting, veće kamate Standard & Poor's ni o Hrvatskoj ne piše dobro...

'Ono što se promijenilo je nova procjena političkih okolnosti. One nisu tako dobre kao kod najviše ocijenjenih vlada. Uz to, financijska putanja koja počinje iz loše pozicije još će se pogoršati', najavljuje John Chambers iz Standard & Poor'sa.
Strahuje se da bi pad američkog kreditnog rejtinga, zajedno sa sve dubljom dužničkom krizom u eurozoni mogao pojačati kaos na svjetskim financijskim tržištima. Na burzi u Tel Avivu, jednoj od rijetkih koja radi nedjeljom, početak trgovanja je kasnio. Burzovni indeks potom se strmoglavio - izgubio je oko 7 posto vrijednosti.

'Izraelsko tržište odražava što mnogi ulagači misle da će se sutra dogoditi. Kamate će vjerojatno rasti, a dolar će neko vrijeme biti veoma slab', rekao je jučer Amir Eyal, izraelski ekonomski analitičar. Vodeće zemlje svijeta pokušavaju spriječiti nastavak prošlotjednih dramatičnih gubitaka na burzama. Telefonske razgovore već su održali dužnosnici ministarstava finacija G20. Očekuju se izvanredni razgovori ministara financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. Unatoč tome, izgledan je daljnji pad dolara. Zbog njegove uloge globalnog sredstva plaćanja posljedice će osjetiti cijeli svijet, a posebno zemlje izvoznice.

'To je veoma ozbiljna situacija za kapitalistički svijet. Ipak to će pogoditi i nas. Svijet se mora preorijentirati i osloboditi diktature dolara i carstva Jenkija', izjavio je Hugo Chavez, predsjednik Venezuele. Iako službene reakcije Kine još nema, najveći američki kreditor i vodeći svjetski izvoznik, također šalje signale da svijet treba novu globalnu valutu u kojoj će držati rezerve. To sigurno neće biti Euro. Eurozonu nastavlja tresti dužnička kriza.

Kako bi je zaustavilo i stabiliziralo zajedničku valutu, vodstvo Europske središnje banke razmatra kupnju talijanskih državnih obveznica. Razgovori se održavaju također telefonom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene