Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poslodavci i sindikati još bez dogovora o minimalnoj plaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalnim središnjicama je u potpunosti neprihvatljiv prijedlog Zakona o minimalnoj plaći koji predlaže Hrvatska udruga poslodavaca, po kojem bi minimalac za ovu godinu iznosio 35 posto prosječne hrvatske plaće, dok bi se svake iduće dogovarao na razini socijalnih partnera.

Sindikati ne odustaju od zajedničkog prijedloga da minimalac za ovu godinu iznosi 41 posto prosječne plaće, od 2010. godine 47 posto, a od 2011. godine 50 posto prosječne plaće.
Najniža plaća za obračun doprinosa trenutno iznosi 33 posto prosječne plaće, odnosno oko 2.440 kuna bruto.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Slika nije dostupna Mišljenja ipak podijeljena Stiže kraj nedjeljnom šopingu: Sindikati i poslodavci predložili kako regulirati rad trgovina nedjeljom

Poslodavci i sindikati imaju rok za dogovor o minimalnoj plaći do 15. ožujka, a ako se dotad na usuglase odluku će donijeti Vlada.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač rekao je kako je prekjučerašnji sastanak sa sindikatima bio tek pokušaj da se "dogovore mogu li se dogovoriti".

Poslovna godina već je odavno započela, pa je teško raditi bilo kakve pomake i poremećaje, ističe Popijač, pa ako se Zakon i počne primjenjivati morat će biti u okvirima predviđenih proračuna kompanija za ovu godinu.

Poslodavci i sindikati su se ipak složili da uređivanje minimalne plaće ne smije povećavati trošak rada za poslodavce, kaže Popijač.

Prijedlog minimale plaće mogao bi biti udar na neke gospodarske grane kao što je tekstilna industrija, a to bi se, po njegovu mišljenju, trebalo rješavati posebnim mjerama na razini države.

Trebalo bi izraditi analizu svih predloženih stopa rasta minimalne plaće i njihovih posljedica na određene grane u gospodarstvu, rekao je Popijač poručujući kako poslodavci jesu za razgovor o minimalnoj plaći, ali samo ako ona ne narušava uvjete poslovanja.

Obje strane zasad se slažu tek oko toga da minimalna plaća ne može biti oporeziva.

Ocjenjujući HUP-ovu ponudu neozbiljnom, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević podsjetila je da su sindikalci to odbili još i prije vukovarskog sastanka sa premijerom Ivom Sanaderom.

Očekujemo da HUP svoju ponudu poboljša do idućeg petka, za kada je zakazan novi sastanak, rekla je Knežević.

Što se tiče djelatnosti za koje se već sada zna da bi teško podnijele povećanje minimalne plaće, Knežević kaže da treba posegnutu za praksom susjednih zemalja.

U Sloveniji je Zakon o minimalnoj plaći usvojen 2000. godine i primjenjivao se na sve radnike, no pojedine djelatnosti koje su lošije stajale, npr. tekstilna industrija, bile su u prve dvije godine oslobođene plaćanja poreza i doprinosa. To je bio rok koji su dobili za restrukturiranje.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ipak vjeruje da između 35 posto prosječne plaće, koliko za minimalnu plaću nude poslodavci i 41 posto koliko traže sindikati, još uvijek postoji prostor za postizanje konsenzusa.

Koordinacija sindikalnih središnjica bit će iduće srijede, pa ćemo se tada dogovoriti s kojim zajedničkim stajalištima idemo u petak na sastanak s HUP-ovcima, rekao je Matijašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene