Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorene 42. vinkovačke jeseni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glazbeno-scenskom priredbom "Jesen stiže, kukuruzi zlate" večeras su na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima otvorene 42. vinkovačke jeseni u okviru kojih će se do 16. rujna održati 50-ak folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i športskih priredaba.

U ime visokog pokrovitelja 42. vinkovačkih jeseni predsjednika Vlade Ive Sanadera, manifestaciju je otvorenom proglasila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete" Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu

"Došli smo se pokloniti tradiciji te zahvaliti svima onima koji su u
proteklim desetljećima čuvali i očuvali tradiciju i hrvatske
korijene", poručila je Jadranka Kosor. Moto ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni "Jesen stiže, kukuruzi zlate", osim na plodove i bogatstvo jeseni, rekla je Kosor, podsjeća i na dane obrane Hrvatske u Domovinskom ratu i "kukuruzni put" kojim je sa slobodnih produčja stizala pomoć opkoljenu Vukovaru.

Zahvalila je braniteljima koji su obranili Hrvatsku u Domovinskom ratu, prisjetivši se i nedavno stradalih vatrogasaca na Kornatu.

Predsjednik Organizacijskog odbora "Jeseni" vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić poručio je kako su "Vinkovačke jeseni pozornica hrvatske tradicijske kulture". 

Ta je priredba nastala, kazao je, kao otpor pokušajima zatiranja hrvatske tradicije i kulture.

Među brojnim posjetiteljima, uzvanicima i gostima na svečanosti
otvorenja 42. vinkovačkih jeseni bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić te saborski zastupnici.

U programu svečanosti otvorenja, posvećenu kukuruzu kao osnovnoj temi ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, nastupili su članovi brojnih folklornih i pjevačkih skupina, tamburaški sastavi, pjevači i glumci. 

U drugom dijelu programa pozornost je dana i Domovinskom ratu prisjećanjem na "kukuruzni put" i opkoljeni Vukovar.

Uoči svečanosti otvorenja predsjednik Sabora Vladimir Šeks u izjavi novinarima rekao je kako su Vinkovačke jeseni i gospodarska manifestacija te da su Vinkovci "perjanica zaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta". 

Kazao je kako ga Vinkovačke jeseni podsjećaju i na Domovinski rat i ulogu Vinkovaca kao "istočnih vrata Hrvatske" u ratu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene