Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nije prošlo Vladino Izvješće o korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladino Izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU nije danas prihvaćeno na sjednici saborskog Odbora za financije, budući da nije dobilo dovoljnu potporu članova Odbora - za prihvaćanje izvješća glasovala su četiri člana iz vladajuće koalicije, dok su tri oporbena bila suzdržana, a jedan protiv.

Oporbeni članovi Odbora, posebno SDP-ovci Gordan Maras i Dragica Zgrebec, prigovorili su kako se u Izvješću ne navodi postoji li opasnost za Hrvatsku da izgubi akreditacije za predpristupnu pomoć iz EU, ocijenivši da je Izvješće tek skup statističkih podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Slika nije dostupna Regionalna radionica Za projekte energetske učinkovitosti isplaćeno ukupno 400 milijuna kuna

Prigovorili su i da u Izvješću nema riječi o zamrzavanju sredstava iz pretpristupnih fondova, te činjenici da Hrvatska ne koristi ili jako malo koristi sredstva iz pretpristupnih fondova.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić istaknula je kako se u ovom trenutku ne može govoriti o neiskorištenosti sredstava iz pretpristupnih fondova EU, budući da rokovi za plaćanje i ugovaranje počinju teći tek 2009. i 2010.

Istaknula je da je Hrvatska, upravo kako bi se izbjegao gubitak akreditacija, iz EU dobila preventivna mjerila kojima se određuje do kojega se datuma pojedini dijelovi EU programa trebaju ugovoriti.

Odbor je podržao predložene izmjene Zakona o upravnim pristojbama, kojima, uz ostalo, poskupljuje pristojba za izradu putovnice po hitnom postupku.

Po mišljenju većine članova Odbora, takva bi mjera trebala motivirati građane da više vode računa o tome kada im istječu osobni dokumenti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene