Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužva na birou

Nezaposlen - novo zanimanje u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda da se u Hrvatskoj pojavilo novo zanimanje - biti nezaposlen.

Hrvatski zavod za zapošljavanje još ne objavljuje podatak o stopi nezaposlenosti u siječnju, a ta informacija može značiti samo jedno - brojke su lošije od onoga što javnost želi čuti. Prema neslužbenim informacijama, nezaposlenih je oko deset tisuća više nego u prosincu, odnosno 329 tisuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSAO PO MJERI Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju Sjednica Sabora ŽESTOKA RASPRAVA Burno u Saboru zbog izmjena Zakona o braniteljima: "Udaljava ih se od društva i realnog života"

>> Luković: 'Nezaposlenost će rasti, zemlja stagnirati'

Zbog golemog broja nezaposlenih Vlada je najavila reviziju. Prema njihovim procjenama, trebalo bi provjeriti oko 70 tisuća ljudi koji žive od raznih naknada i zapravo ne traže posao. Njihovo je zanimanje biti nezaposlen. Deseci socijalnih prava koja se stječu potvrdom o nezaposlenosti, samu su nezaposlenost pretvorili u zanimanje.

Potreban je registar

'Spretnije osobe zasigurno mogu dobiti više naknada iz više izvora. Znači imamo plaćeno zdravstveno osiguranje, besplatan prijevoz s druge osnove, s treće subvencioniran stan. Trebalo bi imati centralni registar u kojem se zna tko što sve prima ukupno na razini države. To bi nam dalo pravu sliku treba li netko pomoć i treba li biti prijavljen na HZZ ili ne', uvjeren je stručnjak za tržište rada Nenad Bakić.

Stječe se dojam da se nerad potiče lošom socijalnom politikom, a tko treba primati naknade, a tko ne, bilo bi lakše utvrditi kada bi se uveo imovinski cenzus. 'Treba gledati objedinjeno imovinu i primanja jer ako netko ne želi monetizirati imovinu, ako netko želi imati jako lijepi stan koji ne želi iznajmljivati, ali želi sam sebe proglasiti siromašnim, pa na osnovu tog treba imati davanja od svih nas, mislim da je to apsurdno', uvjeren je Bakić.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene